Alianta pregateste o versiune proprie a scutului american antiracheta * Basescu remarca "agresivitatea regimului iranian"
Ramasa in afara planurilor americane de extindere a scutului antiracheta pe Continent, Romania ar putea fi protejata de un proiect similar complementar, dezvoltat de Alianta Nord-Atlantica. Afirmatia apartine reprezentantului permanent al tarii noastre la NATO, ambasadorul Sorin Ducaru declarand, ieri, la Bucuresti, cu ocazia conferintei de lansare a Fondului Marii Negre pentru cooperare regionala, organizata de Fundatia Marshall Fund, ca Alianta intentioneaza sa suplineasca sistemul de securitate american ce urmeaza sa dispuna de ramificatii in Cehia si Polonia.

Alianta Nord-Atlantica are in vedere construirea unui scut antiracheta destinat protejarii statelor aflate in afara razei de actiune a celor 10 interceptoare ce urmeaza sa fie amplasate in Polonia, respectiv a instalatiei radar din Cehia, a declarat, ieri, ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru. "Problema care se pune este de a complementa acest proiect american cu unul NATO care sa apere partea neacoperita de sud-est a Aliantei in fata rachetelor cu raza scurta si medie de actiune fata de care ele sunt vulnerabile, iar acest proiect - ce va acoperi tari precum Turcia, Grecia, Bulgaria, Romania, sudul Italiei sau chiar, in perspectiva, Croatia - este discutat in cadrul NATO", a declarat Ducaru, citat de Rompres. Criticat de Moscova cu fiecare ocazie, proiectul american de extindere a scutului antiracheta pe Continent se afla, la acest moment, in faza de negociere, Washingtonul facand, ieri, un anunt-surpriza, conform caruia nu ar exclude amanarea activarii instalatiilor antiracheta ce urmeaza sa fie amplasate in Cehia si Polonia, in eventualitatea unei cooperari cu partea rusa. SUA au propus mentinerea in stand-by a unor elemente ale scutului antiracheta, in incercarea de a inlatura temerile Rusiei, a anuntat, ieri, secretarul american al Apararii, Robert Gates, precizand ca Washingtonul a inaintat deja Moscovei o sugestie in acest sens, privind activarea componentelor numai in cazul semnalarii unei amenintari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.