O eventuala interventie militara turca in Irak ar viza doar bazele Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a declarat ieri, la Londra, premierul turc Recep Tayyp Erdogan, care a dat asigurari ca Turcia nu are nicio ambitie teritoriala legata de Irak.

"Nu avem nicio ambitie referitoare la integralitatea teritoriala si unitatea politica a Irakului", a declarat Erdogan, intr-o conferinta de presa comuna, sustinuta cu omologul sau britanic Gordon Brown. In replica la o intrebare referitoare la o eventuala interventie militara in nordul Irakului, premierul turc a declarat:"Toate eforturile in acest sens ar viza doar PKK".

Parlamentul turc a autorizat la 17 octombrie o incursiune a fortelor turce impotriva taberelor kurde din nordul Irakului. Erdogan a mai subliniat in acelasi timp, ca guvernul de la Bagdad ar trebui sa stie ca Turcia „poate pune in aplicare in orice moment", un manadat care vizeaza PKK.

"Consideram ca nu este bine sa permitem unei organizatii teroriste sa aiba baze in aceasta zona din tara", a continuat demnitarul turc."In legislatia internationala, a permite unei organizatii teroriste sa se deplaseze de pe un teritoriu intr-o tara vecina nu este permis", a subliniat Erdogan.

Rebelii kurzi s-au declarat insa, dispusi sa inceteze focul, daca Turcia renunta la incursiunea in nordul Irakului, potrivit unei declaratii de pe un site al rebelilor. Aceasta declaratie survine dupa ce, in cursul saptamanii trecute, rebelii kurzi au omorat mai multi militari turci, fapt ce a alimentat frustrarea popolatiei si a demnitarilor din Turcia.

Ministrul turc de externe Ali Babacan, aflat in vizita la Bagadad, a respins insa astazi, aceasta propunere de incetare a focului conditionata, dand asigurari ca Ankara nu negociaza cu o "organizatie terorista".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.