Cifra de afaceri a organizatiilor mafiote, luand in calcul toate activitatile, se ridica la 90 de miliarde de euro, adica 7% din Produsul Intern Brut (PIB) al Italiei, potrivit unui studiu publicat de asociatia antreprenorilor si comerciantilor italieni Confesercenti, informeaza NewsIn.

Raportul anual al Confesercenti in legatura cu infractionalitatea economica arata, printre altele, "inflitrarea din ce in ce mai mare a organizatiilor criminale cu caracter mafiot in activitatea economica" a Peninsulei.

Aceasta inflitrare vizeaza inclusiv "elita marilor companii italiene, in special cele angajate in lucrari publice importante, care prefera sa incheie intelegeri cu mafia decat sa denunte santajele" cu care sunt amenintate, arata raportul. Este vorba si despre "companii cotate la bursa, care au sediul la Milano sau la Torino", in nordul bogat al tarii, nu numai de "magazine mici din suburbia orasului Napoli", subliniaza Confesercenti.

De la extorcare la camatarie, de la furt la escrocherie sau contrabanda, de la adjudecari de constructii fara autorizatie pana la articole contrafacute, cifra de afaceri a infractionalitatii economice se ridica la 90,5 miliarde de euro, iar costul pentru comercianti la este de 30 de miliarde.

Aproximativ 160.000 de comercianti, in special din regiunile din sudul tarii: Sicilia, unde actioneaza Mafia, Calabria - leaganul N'drangheta, Campania - cu Camorra, si Puglia sunt supusi practicilor cunoscute sub numele de "pizzo" (extorcarea de fonduri).

Chiar si in sectorul agricol, numeroase activitati - pescuitul, producerea si comercializarea de lactate, cafea sau produse de panificatie - sunt dominate de mafie la Napoli sau de Camorra, care controleaza 2.500 de brutarii.

In ceea ce priveste articolele contrafacute, acestea genereaza o cifra de afaceri de sapte miliarde de dolari anual, din care jumatate in domeniul modei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.