Productia mondiala de petrol a atins in 2006 punctul sau maxim, iar pana in 2030 se va reduce la jumatate, scazand cu circa 7 procente pe an, avertizeaza un raport al organizatiei germane Energz Watch Group.
Studiul sustine ca deficitul acut de carburanti poate conduce la conflicte militare si la o grava criza sociala. "Curand, omenirea nu va mai fi capabila sa produca titei in cantitatile necesare, astfel ca oferta se va diminua treptat. E o problema gigantica pentru economia mondiala", spune Hans-Josef Fess, fondatorul EWG, in timp ce autorul documentului, Jorg Schindler, considera cel mai alarmant moment scaderea drastica a productiei de titei la nivel global. Rezultatele acestui nou raport, comenteaza "The Guardian", contrazice prognozele Agentiei Internationale a Energiei (IEA), conform carora deocamdata nu exista motive deosebite de ingrijorare pentru rezervele de "aur negru". Raportul EWG se bazeaza insa, in mare parte, pe datele vizand extractiile reale de titei, mai sigure comparativ cu estimarile rezervelor care s-ar ascunde in zacamintele inca neexplorate. Potrivit EWG, resursele de petrol existente in prezent ajung pentru urmatorii 42 de ani, daca se mentine ritmul actual de consum.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.