Administratia G.W. Bush a declansat o campanie agresiva pentru a castiga disputa privind bugetul pe anul viitor, pe care o are cu Congresul dominat de democrati.

Presedintele Bush strabate tara cu lozinca “responsabilitate fiscala”, acuzand Congresul de “risipa financiara” si de neprezentarea la timp a sumelor alocate pe fiecare capitol bugetar, prin care sunt finantate diferitele organisme ale guvernului.

El ameninta, acum, ca va opune veto-ul sau, pentru tot ce va depasi cheltuielile prevazute de Casa Alba.
In cazul bugetului stabilit anul trecut, cand majoritatea republicana in Congres a procedat la fel, presedintele a fost de acord cu respectivul buget.

Iar in primul mandat al lui Bush junior, Congresul dominat tot de republicani a aprobat sistematic, cel mult jumatate din propunerile Casei Albe, iar presedintele nu a opus niciodata veto-ul sau bugetului astfel modificat.

Analistii politici americani sustin ca Administratia este unica vinovata pentru crearea actualului deficit bugetar. “Excedentul bugetar mostenit de la Administratia Clinton a fost consumat de presedintele Bush, prin incapatanarea sa de a scadea impozitele paralel cu cresterea cheltuielilor pentru aventura militara”, sustine si cotidianul german “Die Welt”.

Pentru prima data cand SUA se afla in razboi, taxele, in loc sa creasca, scad. Declaratia vicepresedintelui Dick Cheney “Reagan a demonstrat ca deficitul nu are nicio importanta” a fost, de fapt ghidul pentru “iresponsabilitatea fiscala”, “pentru ca deficitul bugetar saraceste tara, ii consuma resursele”, continua ziarul german.

In anii 1980 a fost nevoie de trei mariri ale impozitelor, pentru a echilibra bugetul dupa reducerile de impozite ale presedintelului George HRW Bush senior.

“Este destul de lamentabila fervoarea cu care Casa Alba se opune extinderii unei legislatii prin care milioane de copii americani ar obtine o asigurare de sanatate. Iar aceasta nu este doar o lozinca a democratilor, pentru ca tara traieste o criza de acoperire medicala“, mai noteaza “Die Welt”.

“Casa Alba continua sa sustina ca a da inapoi impozitele bogatilor inseamna revitalizarea economiei, in timp ce a investi in sanatatea copiilor este o actiune socialista, de federalizare a sanatatii, care inseamna, totodata, cresterea impozitelor”, noteaza si cotidianul spaniol “El Pais”. “Acum se doreste sa se convinga tara ca presedintele Bush este o persoana responsabila, ca republicanii au fost mereu preocupati de deficitul bugetar si ca democratii sunt adevaratii risipitori”, se mai spune in articolul din ziarul spaniol.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.