Desi mandri de apartenenta la Uniunea Europeana, polonezii nu agreeaza schimbarea modului lor traditional de viata

Pentru un calator neavizat si prea putin la curent cu realitatile poloneze, primul contact cu Varsovia poate fi "fatal". inca de la inceput, acesta se loveste, odata urcat intr-un taxi, de ceea ce va constata ca reprezinta o caracteristica pentru locuitorii de peste 30 de ani: imposibilitatea de a comunica in limba engleza.

Polonezii stiu insa sa treaca cu usurinta peste acest "handicap" prin disponibilitatea de a ajuta pe oricine si prin explicatiile pe care le ofera cu dezinvoltura, chiar si dupa ce constientizeaza ca interlocutorul nu intelege o iota.

Dezlegarea acestui mister este simpla: inainte de 1989, copiii invatau o singura limba straina, si anume rusa. si in prezent, desi la nivel oficial relatiile cu Kremlinul sunt tensionate, limba lui Cehov se afla la loc de cinste. Faptul e confirmat si de statistici, conform carora rusa si germana sunt mult mai studiate in Polonia decat in celelalte tari ex-comuniste.

Balans intre Est si Vest

Plasarea geografica intre doua mari puteri - Germania si Rusia - se reflecta si in arhitectura capitalei. Distrusa aproape complet in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cel mai sudic oras al Ligii Hanseatice pastreaza prea putin din aerul de altadata. Numai centrul vechi, Stare Miasto, a fost reconstruit dupa planurile initiale. Creeaza insa impresia unui muzeu in aer liber, in marea majoritate a timpului fiind "deranjat" doar de rarii vizitatori straini.

Stare Miasto se insufleteste doar spre seara cand este invadat de grupuri de prichindei care, sub atenta supraveghere a profesorilor, cumpara jucarii de la vanzatorii ambulanti sau isi fac poze in fata micii sirene. Dar viata pulseaza in centrul modern, traversat de imensul bulevard Marszalkowska, pe care polonezii il numesc cu mandrie "Drumul Regal", adica zona unde se afla cele mai reprezentative cladiri ale Varsoviei.

Capitala Poloniei este un oras care trebuie descoperit la pas, fara a fi influentat de informatii si sfaturi livresti. Parcurile mari si curate, precum si arterele largi atenueaza putin impresia lasata de blocurile cenusii din epoca comunista, care nu se diferentiaza prea mult de "cutiile de chibrituri" din Bucuresti. in vecinatatea multora dintre ele se inalta acum malluri in care te-ai putea pierde, daca nu ai consulta planurile de la intrare.

Casa Presei, in varianta poloneza

Asa cum turnul Eiffel este un reper pentru Paris sau Poarta Brandenburg pentru Berlin, Poloc Kultury I Nauki (Palatul Culturii si stiintei) este greu de trecut cu vederea. Cu o arhitectura care aminteste izbitor de cea a Casei Presei, palatul a fost transformat dupa '89 intr-un centru destinat evenimentelor culturale, expozitiilor si targurilor.

De altfel, Varsovia este renumita pentru viata sa culturala, marturie fiind numeroasele muzee si teatre. in ultima saptamana a campaniei electorale, orasul era impanzit nu de afise electorale, ci de cele ale Festivalului International de Film, aflat la cea de-a 23-a editie, si de cele care anuntau sosirea unei trupe de balet din Sankt-Petersburg.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.