Liderii europeni au reusit, la sfarsitul saptamanii, sa scoata Uniunea din criza institutionala in care se afla de mai bine de doi ani.
In ciuda acordului unanim asupra noului Tratat reformator al Europei, de dragul democratiei, documentul ar trebui sa primeasca si girul europenilor de rand. sefii de stat si de guverne sunt insa pe deplin constienti de riscul ca acesta sa nu fie acceptat de cetateni, luand in calcul precedentul stabilit in 2005 de francezi si olandezi, care au semnat certificatul de deces al Constitutiei UE. Satui de perioada de negocieri si de acordul si asa cu greu obtinut din cauza ambitiei unor state precum Italia sau Polonia, care au mers pana in panzele albe ca sa obtina concesii, liderii comunitari isi doresc acum o ratificare rapida a Tratatului de la Lisabona, fara prea multe dezbateri, prin intermediul Legislativelor nationale.

Documentul de 256 de pagini urmeaza a fi semnat la 13 decembrie, moment care va deschide calea ratificarii de cele 27 de state membre si care ar putea sa dureze pe tot parcursul anului viitor. Redactat intr-o maniera care permite, mai degraba, ratificarea de Parlamentele nationale, decat prin referendumuri, Tratatul va trebui sa treaca cel putin de o consultare publica, in Irlanda (obligata prin Constitutie sa cheme cetatenii la urne). Exista insa cateva tari comunitare care deja au anuntat ca vor recurge la votul din Legislative, chiar daca un recent sondaj realizat de publicatia „Finacial Times” releva ca 70% din cetatenii din cele mai mari cinci state UE (Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie) doresc referendumuri nationale.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.