Primul ministru al Turciei a convocat o intalnire de urgenta a guvernului si armatei ca urmare a unui atac asupra militarilor turci, in apropierea granitei cu Irakul, de care sunt acuzati rebelii kurzi din nordul Irakului.

O declaratie data publicitatii de comandamentul suprem al armatei precizeaza ca 12 militari au fost omorati si 16 au fost raniti.

Militarii turci si-a pierdut viata intr-o ambuscada de care este considerat responsabil Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Atacul s-a petrecut aproape de frontiera cu Irakul.

Comandamentul suprem al armatei turce precizeaza ca luptatorii PKK au trecut frontiera in Turcia si i-au atacat pe militari din trei directii la scurt timp dupa miezul noptii.

Ca raspuns au fost trase salve de artilerie asupra a peste 60 de pozitii ale rebelilor kurzi din nordul Irakului. Mai mult de 20 de rebeli si-au pierdut viata.

Se mai relateaza si ca un minibuz civil a trecut peste o mina terestra in aceeasi regiune. Incidentul s-a soldat cu victime.

Atacul urmeaza la doar cateva zile dupa aprobarea de catre parlamentul Turciei a atacurilor transfrontaliere impotriva PKK in Irak, unde rebelii isi au bazele.

PKK este considerat de catre Turcia responsabil de atacurile din ultimele luni care au dus la moartea a 30 de civili si militari.

Circa 3.000 de luptatori PKK isi au bazele in nordul Irakului, in apropierea frontierei cu Turcia, potrivit corespondentei BBC la Istanbul.

Guvernul este sub presiunea opiniei publice si a militarilor de a lua masuri impotriva separatistilor kurzi care lanseaza atacuri din Irak.

La Istanbul au avut loc duminica ample proteste de strada impotriva atacului.

Presedintele Irakului, Jalal Talabani - el insusi kurd - a cerut luptatorilor de gherila kurzi din nordul Irakului sa depuna armele, sau sa paraseasca Irakul.

Liderul kurzilor irakieni, Masood Barzani, a spus ca acestia nu vor lua partea nimanui in conflict, dar se vor apara in eventualitatea unui atac.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.