India, Brazilia si Africa de Sud construiesc o relatie opusa intereselor Nordului si isi coordoneaza pozitiile asupra comertului mondial si a sistemului international.

Liderii politici si sute de oameni de afaceri din grupul IBSA - India, Brazilia si Africa de Sud - s-au reunit in capitalele sud-africane pentru a semna noi acorduri tri si bilaterale menite sa creasca schimburile dintre cele trei puteri emergente la 10 miliarde de dolari in 2010 si sa diminueze dependenta politica si economica a puterilor emergente din Sud de relatia cu puterile consacrate din Nord.

Premierul indian, Manmohan Singh, presedintele brazilian, Ignacio Lula da Silva, si presedintele sud-african, Thabo Mbeki, au discutat, pe 17 octombrie, la Pretoria, despre consolidarea aliantei sudice IBSA, initiata pentru a face competitie Americii de Nord si Europei in privinta accesului la resursele economiilor in curs de dezvoltare si pentru a-si afirma propria importanta pe scena internationala dominata de G-8 si de China.

Un loc in fata

IBSA a fost conceputa in urma cu sapte ani, cand liderul sud-african Thabo Mbeki le-a propus omologilor din India, Brazilia, China, Mexic, Nigeria, Egipt si Arabia Saudita formarea unei aliante a Sudului. Trilaterala India-Brazilia-Africa de Sud a fost instituita in 2003, cu posibilitatea largirii. S-a considerat ca e mai simplu sa pornesti un proiect de asa anvergura globala de la trei elemente cu multe asemanari: democratii vibrante si relativ tinere, cele mai mari economii din regiunile lor si obiective internationale similare. Primul summit IBSA a avut loc anul trecut la Brasilia, iar anul acesta s-au derulat la Pretoria un forum parlamentar, unul academic, unul al femeilor si un seminar dedicat transferului de tehnologii.

Unul dintre marile obiective politice globale ale trilateralei IBSA este reforma ONU prin largirea Consiliului de Securitate, unde vor "sa faca mai auzita vocea lumii in curs de dezvoltare". Pe langa lobby-ul separat pe care il fac India, Brazilia si Africa de Sud - in paralel cu Germania sau Japonia - pentru a primi un loc in Consiliul de Securitate, cele trei fac astfel front comun impotriva opozitiei Vestului la asa idee.

Miliarde, dar putine

Pentru a obtine un loc la masa deciziilor globale, nu e de-ajuns sa il ceara, ci sa poata si actiona in lume ca o contrapondere a statelor occidentale dezvoltate si a emergentei chineze de neintrecut. De aceea, un alt prim obiectiv, mai accesibil, al fondatoarelor IBSA este cresterea schimburilor economice. Cu o populatie de 1,3 miliarde, comertul dintre cele trei puteri inca doar emergente este abia de 6,5 miliarde de dolari pe an, desi ambitia initiala a fost ca plafonul de 10 miliarde sa fie depasit inca din 2004 - termen devansat acum la 2010.

Pas cu pas, domeniile-cheie ale colaborarii dintre cele mai mari economii din sudul Americii, Africii si Asiei s-a convenit ca sunt energia, tehnologiile informatiei si industria farmaceutica. De pilda, Brazilia promoveaza tehnologiile sale de extragere a biodieselului din plante intr-o Africa ce nu si-a atins potentialul agricol. India isi cultiva relatiile cu state din Africa, unde China ii face o redutabila concurenta pentru resursele naturale. Africa de Sud este cea mai puternica economie a continentului negru, dar priveste spre India si Brazilia pentru a dobandi tehnologiile si expertiza necesare acesteia - de aceea si accepta mai multi lucratori indieni pe o piata a muncii cu o rata a somajului de 40%.

Mondializarea Sud-Sud

La Pretoria, liderii politici ai trilateralei IBSA au discutat aranjamente din domeniile energiei, sanatatii, educatiei superioare, administratiei publice, dezvoltarii sociale, transportului si turismului. La Cape Town, Lula da Silva, Singh si Mbeki au semnat sase acorduri pentru consolidarea relatiilor Sud-Sud si crearea de noi programe de sporire a comertului intre tarile lor.

Paradoxal insa - desi cer statelor bogate un comert international mai echitabil pentru statele in curs de dezvoltare -, cele trei ezita sa ridice barierele din calea comertului bi sau trilateral. Potrivit unui calcul OECD, daca schimburile dintre statele Nordului sunt afectate de tarife care ajung la 4%, comertul intre tarile Sudului trebuie sa achite tarife de 11%.

Cu o dezvoltare industriala in lucru si avand de luptat cu saracia si somajul, economiile emergente ezita sa-si deschida complet portile. De pilda, intre membrele IBSA raman de neatins barierele comerciale prin care fiecare isi protejeaza sectoare sensibile, precum otelul sau zaharul.

Dar fac si pasi in sensul liberalizarii, dupa cum indica procentul de 30% din comertul mondial care revine lumii in curs de dezvoltare - cu 40% din schimburi pe directia Sud-Sud. Blocul comercial latino-american Mercosur, condus de Brazilia, negociaza acorduri cu India si Uniunea Vamala Sud-Africana, condus de Africa de Sud.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.