Interzicerea in Statele Unite a pantalonilor cu turul cazut este o noua modalitate de discriminare fata de tinerii afroamericani, deja taxati de societatea americana, dupa cum au analizat cercetatori pe probleme sociale.

In mai multe orase din Louisiana au fost emise ordonante impotriva pantalonilor cu turul cazut, afirmandu-se ca este ceva indecent. Alte orase din S.U.A. vor sa faca acelasi lucru, printre care Atlanta, Baltimore, Dallas.

"Aceste masuri le afecteaza mereu pe aceleasi persoane", a declarat Wilhelmina Leigh, cercetatoare la Centrul de studii politice si economice din Washington, un centru care se concentreaza pe problemele comunitatii afroamericane.

"Tatuajele, piercing-urile, tunsorile punk fac parte din cultura tineretului, dar nu facem o lege pentru ele. A taxa purtarea pantalonilor cu turul cazut este inca o modalitate de singularizare a acestui tip de persoane, cu care exista probleme", a mai adugat cercetatorul.

Pentru Chad Dion Lassiter, profesor de sociologie la Universitatea din Pennsylvania, a legifera impotriva pantalonului cu turul cazut "inseamna a-i indeparta si mai mult pe tinerii rebeli". "Unele persoane albe sunt speriate de tinerii afroamericani, indiferent daca au pantaloni cu turul cazut sau camasa si cravata", a declarat profesorul.

In Yonkers (New York), o consiliera muncipala, Patricia McDow, a stabilit un proiect de rezolutie prin care se vor interzice pantalonii cu turul cazut in orasul respectiv, dar din alte motive. "Pregatesc acest text la solicitarea unei coalitii impotriva bandelor din comunitatea noastra (...), pentru ca vrem ca tinerii sa inteleaga istoria acestei tinute", a declarat McDow. "Aceasta modalitate de a purta pantalonii vine din sistemul penitenciar. Vrem sa ne invatam copiii sa refuze aceasta cultura si sa fie mandri de istoria lor", a spus McDow.

La adolescenti, in special la tinerii afroamericani, purtarea pantalonilor foarte largi a devenit un model in anii '90, cand muzica rap era la moda. Cu sireturile desfacute, tinuta se inspira din cea a detinutilor, carora li se ia centura pantalonilor, din motive de securitate.

"Nu este bine pentru tinerii afroamericani sa se plimbe imbracati astfel, amintind de inchisoare", a declarat Faith Jenkins, o fosta Miss Louisiana, avocata la New York. "Este ca o profetie care se verifica, atunci cand stim ca atatia afroamericani sfarsesc in inchisori dupa ce au imitat cultura penitenciara, fie prin imbracaminte, fie prin modul de a vorbi sau a se comporta", a declarat fosta Miss.

Populatia afroamericana reprezinta 41% dintre detinutii din inchisorile americane, in conditiile in care constituie doar 12% din populatia tarii, potrivit statisticilor Biroului de recensamant, informeaza NewsIn.

Legea il pedepseste pe contravenient cu o amenda, care poate fi marita in functie de gradul de indecenta al pantalonului. La Delcambre se are in vedere chiar si o pedeapsa cu inchisoarea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.