Cu o luna inainte de reuniunea OSCE, negocierile pentru rezolvarea conflictului transnistrean raman in impas. Republica separatista a devenit o afacere profitabila pentru Moscova

La 17 ani de la autoproclamarea independentei Transnistriei, conflictul de pe malul Nistrului inca mocneste. in pofida discutiilor tot mai dese, din ultima vreme, sansele de relansare a negocierilor cu Chisinaul, care continua sa priveasca aceasta entitate statala -fantoma ca parte integranta a Republicii Moldova, par sa ramana minime.

Jocul ambiguu al Moscovei blocheaza tratativele, iar in presa apar, unul dupa altul, planuri secrete si acorduri stabilite in spatele usilor inchise. in asteptarea solutiilor, timpul trece in folosul Rusiei, care isi mentine influenta in "paradisul contrabandei" si 1.200 de soldati in coasta NATO.

Pe esplanada din fata Sovietului Suprem de la Tiraspol, o imensa statuie a lui Lenin arata directia viitorului luminos. Autoproclamata independenta in 1990, Republica Transnistreana, o fasie de pamant de aproximativ 4.000 de kilometri patrati, situata intre Ucrai­na si Republica Moldova, supravietuieste gratie pro­tectiei Armatei a XIV-a.

"Vreti sa va spun daca exista contrabanda in Transnistria? Sigur ca exista!", recunoaste Valeri Litkai, ministrul de externe al asa-zisei Republici Transnistrene. intr-un birou decorat cu insemnele regimului separatist, el ii primeste pe ziaristii straini si le explica situatia din regiune.

"Dar de ce occidentalii arata cu degetul numai spre Transnistria? Pentru ca marfurile ajung in portul Odessa si tranziteaza teritoriul nostru spre Republica Moldova", mentioneaza "oficialul" transnistrean, care sustine ca autoritatile de la Tiraspol depun la fel de multe eforturi ca si Ucraina si Republica Moldova pentru stoparea traficului din zona.

Fost ofiter in Armata a XIV-a, Litkai este considerat unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai presedintelui republicii secesioniste, Igor Nikolaevici Smirnov. Litkai se declara convins ca Rusia are nevoie de Transnistria. "Singura, Transnistria nu inseamna nimic. Noi suntem o carte a Rusiei in controlul Marii Negre. Spre deosebire de Gorbaciov, Putin nu-si darama toate cartile dintr-o data. Rusia nu ne va lasa sa cadem", mentioneaza ministrul de externe de la Tiraspol.

Un miliard de dolari pe an, din trafic de arme

La intrarea in Tiraspol, capitala republicii separatiste, se afla unul dintre cele mai mari stadioane din Europa de Est. Luxoasa constructie este proprietatea companiei "Sheriff", care controleaza cea mai mare parte din economia Transnistriei si care este condusa de fiul presedintelui separatist. Traficul si activitatile industriale au facut ca locuitorii din Transnistria sa se bucure de un nivel de trai in mod evident mai ridicat decat al cetatenilor din Republica Moldova.

La Tiraspol, paradele militare organizate in fata statuii lui Lenin constituie singura atractie din aceasta "rezervatie sovietica". Asa-zisa republica este condusa de 17 ani cu o mana de fier de Igor Smirnov, un fost sef de colhoz trimis in regiune de Kremlin la inceputul destramarii URSS.

Sub conducerea lui, Transnistria a devenit un paradis al retelelor politico-mafiote care prospera in fostele republici sovietice. Spalarea de bani, traficul de tigari, alcool si in special de arme aduc un profit impresionant liderilor de la Tiraspol: nu mai putin de un miliard de dolari pe an.

Transnistria este insa o afacere atragatoare si pentru Moscova. Majoritatea intreprinderilor de pe malul stang al Nistrului au fost cumparate de oameni de afaceri sau politicieni rusi. Iar acest lucru arata, inca o data, ca solutia pentru conflictul din Transnistria va depinde in special de Rusia si de oligarhii aflati in parlamentul de la Tiraspol, care vor sa-si continue nestingheriti afacerile.

Invatamant obligatoriu in limba rusa

Populatia din Transnistria este estimata la 600.000 de locuitori, o treime dintre ei basarabeni si doua treimi ucraineni si rusi. in timpul conflictului din 1992, multi basarabeni au fost alungati din regiune. Cei care au ramas intampina probleme cu invatamantul in limba materna.

Basarabenii au putine scoli in limba romana si, in plus, sunt obligati sa foloseasca alfabetul chirilic. Desi amenintati si intimidati de separatisti, unii parinti din zona nu renunta la limba romana. Copiii merg ore intregi pe jos si invata limba materna in sali de curs saracacioase.

In schimb, scoala numarul 9 din Tiraspol, unde se studiaza numai in limba rusa, are cu ce se mandri: sali de sport, de dans, de lucru manual si chiar o sala de informatica, dotata cu 20 de calculatoare nou-noute, oferite chiar de Igor Smirnov.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.