Considerat unul dintre cele mai frumoase orase din Europa de Est, batranul Vilnius este singura capitala din regiunea tarilor Baltice aflata in patrimoniul UNESCO.

Prima senzatie care te intampina, odata ajuns in Vilnius, in mijloc de septembrie, este frigul patrunzator, insotit de un vant puternic. Localnicii spun ca aici ploua aproape in fiecare zi. Cu toate acestea, lituanienii nu par deloc afectati de temperaturile scazute.

Te surprinde sa vezi ca, la aproximativ 3 grade Celsius, lituanienii poarta tricouri cu maneca scurta. De altfel, o alta particularitate a capitalei Lituaniei - apusul de soare in culori sangerii, parca desprins dintr-o ilustrata - e pusa pe seama apropierii geografice a tarii de Cercul Polar. Dezamagitor, periferia capitalei lituaniene seamana cu cea a Bucurestiului.

Cladirile nu se deosebesc prea mult de blocurile noastre, de tip comunist. Centrul este, in schimb, o cu totul alta poveste. Partea istorica, cunoscuta sub numele de "Orasul Vechi", este considerata una dintre cele mai frumoase din Europa de Est. Drept dovada, in 1994 a si fost inclusa cu totul pe lista patrimoniului UNESCO. Cunoscatorii spun despre oras ca este unul dintre cele mai vechi ale tarii, un exemplu de imbinare armonioasa a mai multor stiluri arhitectonice, de la gotic la baroc, de la stilul Renasterii la cel clasic.

Capitala culturala europeana in 2009

Cu o populatie de aproximativ sase sute de mii de locuitori, Vilnius este cel mai important centru cultural, stiintific si industrial al Lituaniei. Nu e de mirare ca a fost desemnat capitala culturala europeana pentru 2009, cu atat mai mult cu cat Vilnius este de o curatenie exempla­ra. in centru cel putin, temerarul care ar "scapa" pe jos o hartie sau un muc de tigara ar fi luat la ochi de la sute de metri.

Pasionati de sport, in special de baschet, unde Lituania straluceste, vilniusienii obisnuiesc sa se adune, pe orice vreme, pe terasele in aer liber de pe artera principala a orasului, asa cum s-a intamplat cu ocazia sferturilor de finala ale Eurobasket 2007, cand Lituania a intalnit Croatia.

Dar Vilnius este faimos, in zona tarilor Baltice, si pentru concertele de jazz sau teatrul experimental. „Festivalurile organizate la noi se bucura de recunoastere internationala", povesteste orgolios Viktor, care se recomanda simplu: artist! Printre monumentele de care lituanienii sunt mandri se numara "Castelul din ­deal" („Upper Castle") si Castelul Trakai. Aflat la 27 de kilometri de Vilnius, castelul Trakai, construit in secolul al XV-lea, cunoscut si sub denumirea de „castelul insula" (pentru ca este inconjurat de apa), este unicul de acest fel din estul Europei.

La fel impresioneaza si bisericile, inalte si masive, aflate la tot pasul. O dovada ca lituanienii, in majoritate romano-catolici, au gasit refugiu in credinta in fata comunismului sovietic, dar si a ortodoxiei ruse. Catedrala din Vilnius, considerata "inima spirituala a Lituaniei", a fost construita in 1251, dupa ce regele Mindaugas s-a convertit la crestinism. Vizitata de zeci de mii de turisti a­nual, catedrala adaposteste capela baroca a Sfantului Casimir, construita in secolul al XVII-lea, faimoasa pentru amvonul in forma de pocal, unic in lume, datand din secolul XVIII.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.