China a avertizat, astazi, Statele Unite ca intrevederea dintre presedintele George W. Bush si Dalai Lama va "afecta grav" relatiile bilaterale,informeaza NewsIn.

China protesteaza astfel impotriva vizitei lui Dalai Lama in Statele Unite, la cateva zile dupa ce si cancelarul german Angela Merkel l-a primit pe liderul tibetan.

Beijingul a cerut in mod vehement astfel, presedintelui Bush sa anuleze intalnirea cu Dalai Lama, spunanad ca altfel, relatiile dintre cele doua tari vor fi „grav afectate”.

"Aceasta actiune va afecta grav relatiile dintre China si Statele Unite", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Liu Jianchao. "Ne exprimam profunda nemultumire si opozitia ferma", a subliniat in acelasi timp oficialul. Purtataorul de cuvant a mai atras de asemenea atentia S.U.A., „sa nu se mai amestece in treburile interne ale Chinei”, informeaza BBC News.

Presedintele Bush, planuieste totusi, ca miercuri sa il intalneasaca pe liderul spiritual al Tibetului la Casa Alba si sa ii acorde Medalia de aur a Congresului.

Dalai Lama a trait in exil in India, inca din 1959, cand a indraznit sa nege guvernarea chineza. Liderul spiritual tibetan primeste numeroase invitatii din partea liderilor lumii, spre nemultumirea autoritatilor comuniste de la Beijing.

In ciuda avertismentelor Beijingului, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a intins, de curand, covorul rosu la Berlin pentru liderul spiritual tibetan aflat in exil. O intalnire cu caracter privat, dar care a durat aproape o ora, a fost de ajuns pentru a capata caracterul de eveniment.

Admirat in strainatate, unde cauza tibetana se bucura de popularitate si budismul seduce, Dalai Lama, in varsta de 72 de ani, a punctat o noua infrangere a Chinei.

Analistii politici sunt de parere ca retorica Beijingului in privinta liderului spiritual tibetan este fara ecou in Occident, iar politica de amenintari dusa pana in prezent pentru izolarea acestuia s-a dovedit falimentara.

Atitudinea agresiva a Chinei demonstreaza ca regimul comunist nu evolueaza in problema Tibetului, fiind interesat sa-si mentina autoritatea represiva asupra regiunii ocupate ilegal din 1951.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.