Dupa Afganistan ar putea urma Sudanul. Deocamdata, Alianta face manevrele extinderii in Asia. Unde India este o reduta esentiala pentru incorsetarea Chinei

Desi s-a dorit sa treaca cat mai neobservata, intalnirea dintre ministrul de externe al Indiei si seful Aliantei Nord-Atlantice, in apropierea Adunarii Generale a ONU, a punctat si mai bine manevrele navale ale NATO de-a lungul coastelor africane si din Oceanul Indian.

Chit ca aliatii europeni misca in frontul din Afganistan, SUA au scos deja Alianta din Europa si o antreneaza pentru Africa, Orientul Mijlociu si Asia. Traseu pe care SUA curteaza acum India si prin NATO.

Intalnirea dintre Pranab Mukherjee si Jaap de Hoop Scheffer s-a petrecut pe 28 septembrie si a durat 45 de minute, dupa ceasul observatorilor nedoriti. Cu doua luni inainte, o misiune navala a NATO pornea pe un drum de doua luni, cu zabava in apele Oceanului Indian.

In loc sa treaca direct prin Canalul Suez, navele Portugaliei, Olandei, Germaniei, Danemarcei, Canadei si Statelor Unite au plutit cale de 12.500 mile marine de-a lungul coastelor vest-africane, prin dreptul Deltei Nigerului - unde au loc lupte pentru petrol -, au ocolit Cape Town, ca sa urce spre Cornul Africii - unde au facut exercitii in largul Somaliei terorizate - si s-au intors in Mediterana prin Marea Rosie, la sfarsitul lui septembrie.

Baile de voie in Oceanul Indian s-au facut cu ocazia statio­narii timp de patru zile in insulele Seychelles.
Scopul misiunii unuia dintre cele patru grupuri navale permanente ale NATO a fost "sa demonstreze ca Alianta are capacitatea sa raspunda la situatii de criza la scara globala si sa stabileasca relatii cu alte organizatii maritime".

Pe drum, exercitiile aliate au vizat "asigurarea securitatii maritime, siguranta trecerii navelor si sprijinirea unei abordari internationale coordonate a protectiei rutelor energiei".

Parteneriate aliate globale

Summitul NATO de la Bucuresti din aprilie 2008 nu va fi dedicat doar extinderii - cu Croatia ori Georgia, careia i se opune Franta -, ci si consolidarii capacitatilor de a lucra cu parteneri din jurul globului.

Noul concept strategic povestit la summitul de la Riga din noiembrie 2006 este unul total: operatiuni in afara zonei traditionale de responsabilitate, ca raspuns la provocarile globale la adresa securitatii si stabilitatii internationale.

Amenintarile pe care SUA le pun in fata Aliantei sunt: extremismul violent, terorismul, proliferarea nucleara, statele esuate, atacurile cibernetice si insecuritatea resurselor de energie.

Aurul negru si arab

Multe dintre aceste amenintari baltesc de mult in diferite state ale Africii. Revirimentul interesului american pentru Africa este cresterea influentei Chinei, in detrimentul dominatiei Occidentului. Circa 15% din petrolul importat de americani are origine africana, dar Sudanul, de pilda, exporta majoritar in China.

Luna aceasta si-a inceput activitatea noul comandament pentru Africa al armatei americane. SUA considera ca "AFRICOM poate asista eforturile NATO pe continent" si invers: americanii pot furniza europenilor sprijin logistic si antrenament militar profesionist contra acces la capacitatile si experienta europenilor pe continent. Oricum, SUA au planuri mari in Africa: nu actiuni punctuale impotriva unor lorzi ai razboiului, ci operatiuni de anvergura regionala, posibil si militare.

Alte intalniri de gradul trei au loc in apele arabe si asiatice. La insistentele SUA si cu toata reticenta Rusiei, Consiliul de Securitate al ONU tocmai a acordat coalitiei din Afganistan dreptul de a efectua interceptari pe mare, legate de alimentarea cu arme a insurgentilor de la frontiera afgano-pakistaneza.

Analistii geostrategiilor cred ca se va legitima astfel si prezenta navala a NATO in Marea Arabiei si Oceanul Indian - pozitii deja castigate de SUA in conflictul cu Iranul.

Prin Dialogul Mediteraneean din 1995 si Initiativa de Cooperare de la Istanbul (ICI) din 2004, navele Aliantei au ajuns din estul Mediteranei in Golful Persic. Dupa aderarea Arabiei Saudite la ICI, in ia­nuarie, NATO doreste acum si o formalizare a relatiei cu statele Consiliului de Cooperare a Golfului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.