Londra a devenit scena conflictului a doi dintre cei mai bogati rusi din Marea Britanie: magnatul autoexilat Boris Berezovsky si milionarul Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea. Disputa legala are o miza de circa 10 miliarde de dolari, potrivit BBC.

Boris Berezovsky sustine, in plangerea adresata instantei, ca autoritatile ruse au folosit intimidarea pentru a-l forta sa ii vanda lui Abramovici, sub pretul pietei, actiunile la compania petroliera Sibneft, compania rusa de aluminiu si canalul TV ORT.

Magnatul arata ca el si partenerul sau de afaceri, Badri Patarkatsishvili, au fost sfatuiti vanda actiunile la numai o parte din valoarea lor, deoarece, in caz contrar, ele ar fi fost confiscate de statul rus. Avocatii lui Abramovici au confirmat primirea documentelor. Berezovsky si Patarkatsishvili au obtinut aproape un miliard de dolari fiecare din vanzarea actiunilor respective, dar pretind ca acestea valorau de cinci ori mai mult.

Berezovsky a devenit o sursa de iritare pentru Putin in ultimii ani, iar acest atac legal asupra lui Abramovici, un loial al Kremlinului, este vazut ca o extensie a acestui conflict, transmite BBC. "Abramovici a luat parte la complotul creat de Putin", a declarat Berezovsky in documentele oficiale consultate de AP.

Berezovsky insusi este judecat in lipsa de o Curte din Rusia, fiind acuzat de deturnarea a milioane de dolari din bugetul companiei aeriene Aeroflot. Luna trecuta, procurorii rusi au cerut unei Curti din Moscova sa emita mandat de arestare pentru Berezovsky intr-un alt caz, ce implica delapidarea a 13 milioane de dolari de la gigantul bancar SBS-Agro.