Inaintea alegerilor, liderul de la Kremlin a luat o serie de masuri care blocheaza accesul fortelor democratice in Duma de Stat.
Vladimir Putin se pregateste sa elimine si ultimii membri ai opozitiei din parlamentul de la Moscova. Potrivit „International Herald Tribune“, o data cu apropierea alegerilor legislative din decembrie, Kremlinul a adoptat o serie de masuri restrictive care blocheaza accesul partidelor prodemocratice in Duma de Stat.

Ales pentru prima data in 1993, la scurt timp dupa destramarea URSS, parlamentul rus a fost, pentru citiva ani, un instrument de presiune asupra pesedintelui. Seful de stat de atunci, Boris Eltin, a trebuit adesea sa raspunda atacurilor si verificarilor initiate de legislativ. Insa, dupa instalarea lui Putin la Kremlin, situatia s-a deteriorat. In primii ani de mandat, Duma a incercat sa supravegheze activitatea presedintelui si sa ridice unele probleme in fata lui. Seful statului a promovat insa mai multe legi si reglementari interne care au redus substantial puterile parlamentului. In prezent, analistii spun ca legislativul din Moscova nu e decit „un apendice al Kremlinului“. In plus, Vladimir Putin a luat masuri pentru a bloca accesul adversarilor sai in Duma de Stat. La ultimele alegeri parlamentare, din 2003, membrii legislativului au fost alesi nominal, in functie de districtele din care proveneau. Astfel, unele personaje carismatice, care au facut campanie electorala in propriile regiuni, au reusit sa patrunda in parlament, chiar daca formatiunile lor nu au obtinut rezultate stralucite la vot. Insa, dupa alegeri, Putin a modificat legislatia, astfel incit cetatenii sa nu mai poata vota persoane, ci doar partide.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.