Ankara isi retrage ambasadorul din SUA si ameninta cu invazia Irakului ca protest fata de recunoasterea genocidului armean de catre Congresul american.
Turcia si-a rechemat ambasadorul in SUA pentru consultari, dupa ce Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei inferioare a Congresului american a adoptat o rezolutie de recunoastere a genocidului comis de Turcia otomana impotriva armenilor in 1915. Pe linga protestul diplomatic, Turcia este pregatita sa efectueze o operatiune militara in nordul Irakului, masura care contravine intereselor Washingtonului.

“Este normal ca ambasadorul sa fie rechemat pentru consultari, dupa ce o astfel de decizie a fost luata in Congres. Este mai greu de spus cind ambasadorul se va intoarce la Washington”, a explicat purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe turc, citat de NewsIn. Decizia Congresului a fost luata dupa ce presedintele George W. Bush a avertizat asupra consecintelor nefaste pe care aceasta le-ar putea avea pentru parteneriatul strategic cu Turcia. O delegatie a parlamentului turc prezenta la Washington a avertizat ca recunosterea genocidului armean ar putea atrage refuzul Turciei de a permite SUA sa folosesca baza aeriana de la Incirlik, o placa turnanta pentru aprovizionarea trupelor din Irak.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.