Agentii CIA, acuzati de cativa ani buni ca opereaza inchisori secrete unde ar tortura suspecti de terorism, au ajuns sa se planga ei insisi de investigatiile „agresive” ale inspectorului general al organizatiei.
Astfel, International Herald Tribune dezvaluie ca John L. Helgerson, oficialul cu cele mai extinse atributii de control in cadrul Agentiei, a fost la randul sau pus sub ancheta de catre directorul CIA, generalul Michael Hayden. Inspectorul Helgerson este cel care, inca din primavara lui 2004 (scandalul inchisorilor secrete avea sa fie declansat de-abia in noiembrie 2005!), a elaborat un raport in care sugera ca o serie din tehnicile de interogare aprobate in documentele interne ale CIA seamana prea mult cu ceea ce legislatia internationala defineste drept tratamente crude, inumane si degradante.

Definitiile folosite de Helgerson fusesera luate din Conventia ONU impotriva Torturii, semnata de 142 de state, inclusiv SUA, si aflata in vigoare din 1987. Ulterior, inspectorul general a iesit la rampa cu un alt raport controversat, in care propunea inclusiv masuri disciplinare impotriva unor responsabili vinovati de uriasul esec al Agentiei in a preveni atentatele de la 11 septembrie 2001. Aceasta nu a facut decat sa amplifice confictele din interiorul CIA, pentru ca agentii implicati in operatiuni clandestine au inceput sa se planga ca sunt vanati de investigatii agresive, foarte indelungate (chiar si pana la cinci ani), care le-au produs si considerabile cheltuieli cu angajarea unor avocati. O prima riposta impotriva lui Helgerson a fost concedierea, in 2006, a unei colaboratoare apropiate, pentru ca ar fi divulgat informatii secrete.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.