In 15 ani, miliarde de dolari au fost risipite din cauza conflictelor, bani cu care s-ar fi putut rezolva criza HIV

Conflictele din Africa au costat continentul negru circa 300 de miliarde de dolari, din 1990 si pana in 2005, releva un studiu publicat ieri de organizatia umanitara Oxfam. Suma este egala cu ajutoarele internationale primite in aceeasi perioada.

Studiul, denumit "Miliardele pierdute ale Africii", a fost redactat de Oxfam, Reteaua de actiune internationala impotriva armelor usoare (IANSA), si Saferworld, o organizatie nonguvernamentala din Marea Britanie.

Potrivit documentului, un razboi, un conflict civil sau o rebeliune antreneaza, in medie, o cadere de 15% a activitatii economice.

In perioada cercetata, aproape jumatate dintre tarile africane au fost implicate in diverse forme de conflict incepand cu anul 1990. Prin comparatie cu tarile care nu au trecut prin astfel de experiente, in aceste state s-au inregistrat in medie cu 50% mai multe decese in randul copiilor, numarul persoanelor subnutrite este cu 15% mai ridicat, iar speranta de viata se reduce cu cinci ani.

Republica Democrata Congo s-a confruntat timp de peste 10 ani cu invazii straine si razboaie civile. Evenimentele au provocat moartea a patru milioane de oameni, pierderi de peste 18 miliarde de dolari, iar PIB-ul a scazut dramatic.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.