Peninsula Iberica poate reprezenta pentru Romania nu numai o destinatie a fortei de munca, ci si un model postaderare

Intrarea in Comunitatea Europeana, in 1986, a influentat fundamental economia Spaniei, a declarat Rosa Sancez Yebra Alonso, consilier la Biroul Comercial al Ambasadei Spaniei in Romania.

Exemplul Spaniei poate fi util pentru a proiecta o imagine a Romaniei peste 20 de ani, mai ales ca ambele tari au unele puncte comune: dimensiunea geografica, populatia, pozitia periferica in UE si structura socio-economica asemanatoare.

„Este greu sa cuantificam efectele acestui 'Superplan Marshall>> cunoscut astazi ca politica de coeziune economica si sociala a UE. La aderarea Spaniei, in 1986, nu existau instrumentele de ajutor economic de astazi.

Aderarea Peninsulei Iberice s-a produs in paralel cu crearea pietei interne a UE si a stabilirii mecanismelor de solidaritate care garanteaza functionarea armonioasa", a declarat Rosa Sancez. Potrivit datelor oferite de ambasada, in 1985, Spania avea un PIB de 297,4 mii de milioane de euro, care a ajuns, in 2006, la o mie de miliarde de euro.

In termeni relativi, PIB-ul spaniol a evoluat de la 8% din PIB-ul total al UE, care avea 15 membri la vremea respectiva, la 9,7%. in aceeasi perioada, venitul pe cap de locuitor in Spania a evoluat de la 71,6% la 90,1% din media UE.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.