Lumea a inclus-o pe disidenta birmana in lista sa de eroi alaturi de Gandhi, Martin Luther King si Nelson Mandela. Au in comun ideea de a obtine dreptate pentru cei multi prin mijloace nonviolente.

O adolescenta se trezeste zimbind intr-o camera luminoasa plina de postere cu vedete. Brusc, imaginea se intuneca, posterele cad de pe pereti ca intr-o furtuna, iar adolescenta se ghemuieste cu genunchii la piept. Urmeaza un prim-plan cu o fotografie a disidentei din Myanmar si cuvintele „Aung San Suu Kyi este sub arest la domiciliu“.

Videoclipul a facut parte din campania lansata de MTV in 2003 pentru eliberarea lui Aung San Suu Kyi, care si-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor 18 ani fie in inchisoare, fie sub arest la domiciliu, la ordinele juntei militare din Myanmar.

Campania MTV avea drept scop adunarea de petitii care sa provoace o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU pentru eliberarea liderei Ligii Nationale pentru Democratie din fosta Burma. Dar Aung San Suu Kyi este inca inchisa. Nici macar faptul ca a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1991 nu i-a convins pe generali sa o elibereze.

Aung San Suu Kyi este fiica generalului Aung Sang, considerat parintele Myanmar, cel care a obtinut independenta tarii de sub puterile coloniale. El a fost asasinat in 1947 si nu a mai apucat sa-si vada tara efectiv libera.

Fiica eroului national al birmanilor a studiat la Oxford filosofie, stiinte politice si economie. Vorbeste engleza si japoneza si cinta la pian. In Marea Britanie s-a casatorit cu un cercetator englez si parea ca se va multumi cu o viata obisnuita, de mama si sotie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.