interviu in exclusivitate cu ministrul polonez de Externe, Adam Rotfeld

- Domnule ministru, Polonia a devenit de curand membra a UE. Ce impact a avut aderarea asupra societatii poloneze?
- Aderarea Poloniei la UE a deschis un nou capitol in istoria poloneza. Adesea comparam data de 1 mai 2004 cu data acceptarii crestinismului de catre primul conducator polonez Mieszko I in anul 966. Aceasta alegere pentru acele vremuri a fost una strategica, de civilizatie, care a definit locul Poloniei pentru urmatorii o mie de ani. Astazi Polonia este puternic ancorata in institutiile Uniunii, confirmandu-si alegerea strategica pentru secolul XXI. A fi membru al UE este un impuls pentru dezvoltarea si modernizarea tarii.

Este o consolidare a statului de drept si o rezolvare a problemelor legate de datorii si deficit bugetar, de bunele rezultate economice a caror expresie sunt investitiile externe, este o crestere rapida a exportului si o intarire a monedei nationale. Acestea sunt deja fapte, confirmate de cifre. Temerile legate de aderarea Poloniei la UE s-au dovedit nejustificate.

Aceste temeri au fost formulate de opozantii Uniunii din Polonia si totodata de unii parteneri din cadrul acesteia. Este adevarat ca am luptat dur pentru apararea intereselor noastre. Totusi nu am pierdut din vedere interesele comune ale UE. Uniunea este o cultura a compromisului politic. Aceasta sa refera in aceeasi masura la perspectivele financiare pentru anii urmatori, cat si la initierea unor actiuni in scopul ratificarii Tratatului Constitutional.

- Care sunt prioritatile de politica externa ale Poloniei, in calitate de membru al Uniunii Europene?
- Pozitia Poloniei pe arena internationala depinde astazi in primul rand de calitatea noastra ca membru al UE. Aceasta, la randul ei, depinde de ritmul dezvoltarii economice, de calitatea actului de guvernare si gestionare, de atragerea investitiilor si de cota de finantare a educatiei si cercetarii. intr-o perspectiva mai indepartata sunt pregatirea pentru intrarea in zona euro, aderarea la sistemul Schengen, colaborarea in probleme de aparare.

Prioritatea noastra o constituie relatiile apropiate cu vecinii si cu toate statele din regiune, precum si o relatie foarte buna cu Statele Unite. Acestea sunt atuurile noastre in cadrul UE. Relatiile transatlantice si intarirea NATO nu le tratam ca pe o alternativa sau ca pe o contrabalansare a UE. Dimpotriva, dorim sa jucam in UE un rol pe masura potentialului nostru si al cunoasterii regiunii, ceea ce deja se intampla. Aceasta se refera in special la relatia cu Ucraina si Bielorusia. Sprijinim construirea relatiilor de parteneriat cu Rusia pe baza respectarii valorilor declarate comune, ca democratia, dreptatea si drepturile omului.

- Intentionati sa faceti lobby in cadrul Uniunii pentru a obtine aderarea Ucrainei?
- Angajarea in problemele ucrainene a fost pentru Polonia si polonezi o chestiune naturala si evidenta. Schimbarile din Ucraina au fost un triumf imens ce s-a nascut in aceasta tara in urma actiunii societatii civile. Acesta a fost un succes al nostru comun, european. Angajarea mediatica personala a presedintelui Republicii Polone nu a fost de mica importanta, aceasta intr-o masura importanta contribuind la evitarea folosirii fortei si de asemenea ducand la anularea rezultatelor falsificate ale alegerilor prezidentiale din Ucraina.

Ucraina este deja o alta tara, cu toate ca multe din problemele ei vechi au ramas. Schimbarile politice din Ucraina, precum si ambitiile proeuropene ale acestui stat constituie un mare potential. Sprijinim Ucraina in aspiratiile ei prooccidentale, le apreciem si suntem dispusi sa oferim un sfat prietenesc. impartasim din experiente. A contribuit de asemenea la acest fapt vizita mea si a ministrului Joshka Fischer la Kiev in 21 martie. intrebati de catre doamna premier Iulia Timosenko unde gaseste o cheie pentru Uniunea Europeana, am raspuns de comun acord: trebuie cautata in Ucraina, aceasta cheie este chiar in mainile ucrainenilor.

- Dupa Bucuresti, veti pleca spre Chisinau. Ce asteptari aveti de la vizita in Republica Moldova?
- Vizita mea la Chisinau este de aceasta data in calitate de presedinte al Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei. Moldova este membru al CE din anul 1995. Scopul de baza al acestei organizatii este apararea drepturilor omului, a democratiei pluraliste si a respectarii statului de drept. Data vizitei nu este intamplatoare - la 6 martie au avut loc alegeri parlamentare, acum cateva zile Tribunalul Constitutional din Moldova a confirmat valabilitatea acestora, iar observatorii internationali ai Consiliului Europei si OSCE au constatat, independent de unele nereguli, ca alegerile s-au desfasurat conform standardelor de baza ale alegerilor democratice ale Consiliului CE.

Am vizitat Moldova acum 10 ani ca reprezentant personal al presedintelui OSCE, in cautarea solutionarii pasnice a conflictului. Am prezentat atunci un raport, care constituie si astazi baza cautarii unor rezolvari.

Republica Moldova este in curs de a crea bazele unui stat democratic, iar Consiliul Europei are ca sarcina sprijinirea acestui proces in sfera competentelor sale, in special prin instrumente si proceduri juridice. Ne asteptam ca Parlamentul ales democratic sa il desemneze pe presedintele Republicii si sa formeze un nou guvern conform normelor democratice in vigoare. in timpul vizitei in Moldova doresc de asemenea sa vizitez Transnistria si sa am convorbiri la Tiraspol. Consiliul Europei este ingrijorat de situatia existenta in aceasta parte a Moldovei asupra careia autoritatile de la Chisinau nu detin un control suveran.

Din pacate, sunt incalcate drepturile de baza ale omului. Acest fapt este confirmat de sentinta Tribunalului European al Drepturilor Omului in problema Ilascu si problemele privind functionarea scolilor cu scriere latina din regiune. Consiliul Europei poate ajuta la stingerea conflictului intern in baza experientei sale juridice. Un rol important in acest domeniu il pot indeplini expertii Comisiei de la Venetia din cadrul Consiliului Europei. insumand, pot spune ca vizita mea are ca scop sprijinirea tinerei democratii moldovenesti.

- Cum ati califica relatiile dintre Romania si Polonia? Exista posibilitati pentru o mai stransa cooperare?
- intre Polonia si Romania nu exista nici un fel de probleme de litigiu. Colaborarea trebuie evaluata ca deosebit de buna. Dialogul politic este exceptional. Cooperarea noastra economica are un nivel inalt iar schimbul comercial a depasit in 2004 un miliard de dolari. Aceasta nu inseamna ca nu exista totusi rezerve. Este necesar in continuare efortul ambelor parti in scopul extinderii contactelor economice si a investitiilor reciproce.

Nu este pe deplin folosit intregul potential turistic al ambelor tari. Este adevarat ca din an in an tot mai multi polonezi viziteaza Romania. Sunt totusi putini fata de cati ar putea fi, daca s-ar pune in miscare toate mecanismele de colaborare. Am dori sa-i gazduim la noi pe prietenii nostri romani, care - deocamdata - prefera sa calatoreasca in tarile mediteraneene, cu toate ca Polonia dispune de minunate monumente si baze turistice bine dezvoltate.

Relatiile bilaterale trebuie sa se extinda prin intermediul colaborarii institutiilor si organizatiilor locale, neguvernamentale, sociale si profesionale, de exemplu ziaristi. Exista de asemenea noi posibilitati - in special in perspectiva apartenentei ambelor state la UE. Un rol important il indeplineste promovarea bogatei culturi, datorita careia, in ciuda unei istorii dificile, popoarele noastre si-au putut pastra identitatea.

In Europa extinsa Polonia si Romania au multe interese comune si posibilitati de cooperare. Una din provocarile comune o constituie construirea relatiilor cu statele ce se afla la est de tarile noastre, precum si promovarea valorilor democratice si a experientei noastre in acest domeniu. De asemenea va fi important aportul nostru la construirea viitoarei Europe si a institutiilor acesteia. Polonia si Romania sunt relativ niste state mari si pot avea o reala influenta asupra impartirii viitoare a mijloacelor Uniunii.

Consideram Romania ca un partener important in Europa Centrala, si ca pe un stat care indeplineste un rol-cheie pentru stabilitatea in Balcani si in bazinul Marii Negre. Ne bucuram de atitudinea activa a Romaniei in NATO. O valoare greu de apreciat o constituie cooperarea dintre militarii nostri si cei romani in procesul de stabilizare din Irak.

- Polonia pregateste deja retragerea trupelor din Irak. Cand va veti aduce soldatii acasa?
- Conform anuntului, dupa alegerile din Irak ne-am micsorat contingentul nostru pana la 1700 de militari. impreuna cu aliatii din coalitia prezenta in Irak, realizam consecvent planul de actiuni conform cu rezolutia 1546. Pot sa repet ceea ce a declarat Polonia de mai multe ori: vom retrage contingentul din Irak atunci cand irakienii vor fi in stare sa se opuna singuri fortelor de teroare si anarhie si sa-si consolideze statul. Nutresc speranta ca aceasta se va intampla intr-un viitor cat mai aproape posibil.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.