Beijingul se pregateste pentru un eventual conflict cu Taipeiul, care e tot mai sfidator.

China isi incordeaza muschii pentru un eventual conflict cu Taiwanul. De citeva luni, Beijingul promoveaza in functii de conducere cadre militare cu experienta in pregatirea unui atac asupra insulei. Analistii cred ca strategia e menita sa descurajeze orice aspiratie de independenta a autoritatilor din Taipei.

Astfel, noul sef al Statului Major al armatei Chineze este generalul Chen Bingde - un om care, in anii '80 si '90, a detinut mai multe posturi de comanda in regiunea militara Nanjing. (Aici sint concentrate, de zeci de ani, toate pregatirile pentru un eventual atac asupra Taiwanului). Inainte de aceasta promovare, generalul Chen a fost directorul departamentului general de armament, functie din care a supervizat modernizarea rapida si exploziva a Armatei Populare Chineze. Numirea sa in fruntea Statului Major s-a facut in cel mai mare secret. Nu a existat nici un anunt oficial in acest sens, iar oamenii au aflat marea veste la mult timp dupa finalizarea investiturii. Analistii spun ca o astfel de secretomanie e „exagerata, chiar si pentru China“.

Generalul Xu Qiliang, un pilot veteran care a activat in regiunea Nanjing, a fost investit sef al fortelor aeriene. Adjunctul sefului de Stat Major este tot un militar cu experienta in problema Taiwanului - Ma Xiaotian, un fost ofiter de aviatie, care si-a petrecut mai toata cariera in Nanjing. De asemenea, in fruntea marinei a fost instalat amiralul Wu Shengli, un ofiter cunoscut pentru pozitia sa intransigenta fata de pretentiile de independenta ale Taipeiului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.