In Irak au avut loc alegeri democratice, negocierile pentru formarea unui nou guvern sunt in toi, dar violentele nu au scazut deloc in intensitate. Dimpotriva, zeci de civili si militari irakieni ori soldati ai coalitiei mor sau sunt raniti zilnic in atentate.

Seful Comandamentului central american (Centcom), generalul John Abizaid, a avertizat asupra cresterii numarul insurgentilor straini din Irak, aceasta fiind o posibila explicatie a perpetuarii climatului de insecuritate. Potrivit lui Abizaid, strainii care se alatura rebelilor irakieni vin in mare parte din Siria, "desi se stie ca au loc infiltrari si din Arabia Saudita sau Iran". "Damascul nu face tot ce i-am solicitat", a declarat generalul american, care a deplans faptul ca serviciile de informatii nu reusesc sa depisteze si sa anihileze "celulele" din Siria.

Un alt general american, George Casey, care comanda forta multinationala din Irak, a atentionat ca rebelii irakieni "sunt capabili sa mentina un nivel de violenta de aproximativ 50-60 de atentate pe zi". Este motivul pentru care numarul militarilor trimisi in Irak (circa 138.000) ar trebui sa ramana neschimbat in acest an - crede Casey.

Bicicleta-capcana si tomberonul ucigas

Peste 30 de persoane au fost ucise in atentate in ultimele doua zile. Moartea pandeste de oriunde. Ieri, de exemplu, o bomba plasata intr-un tomberon a ucis un politist si un maturator intr-un cartier al Bagdadului. Alti doi politisti au murit si zece au fost raniti in deflagratia unei biciclete-capcana. Politistii observasera bicicleta abandonata la marginea drumului, avand prinsa de portbagaj o sacosa cu legume. Cand au vrut sa o ridice, bicicleta a explodat - a relatat un martor ocular.

Pe de alta parte, fortele de securitate irakiene, sprijinite de americani, au arestat ieri peste 90 de insurgenti care se ascundeau la Salman Pak, un bastion rebel aflat la sud de Bagdad. Rebelii au opus o rezistenta slaba - informa un comunicat al armatei americane, precizand ca in ascunzatoare au fost gasite numeroase arme, munitie si explozibili.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.