Presedintele Republicii Moldova s-a declarat favorabil infiintarii unei armate comune cu separatistii din Transnistria, un nou gest ce urmareste rezolvarea conflictului care dureaza de 17 ani, informeaza NewsIn.

Oferta, facuta intr-un interviu publicat astazi, constituie al doilea gest de deschidere al lui Vladimir Voronin facut in ultimele saptamani, adresat Transnistriei, care si-a proclamat independenta in 1990.

Saptamana trecuta, Voronin s-a oferit sa renunte la serviciile de grancieri si posturile de politie ce separa cele doua parti. Liderul administratiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov a refuzat insa aceasta oferta.
"Chisinaul propune Tiraspolului infiintarea unei armate comune", a declarat Voronin "O armata a unei Moldove unite cu un anumit scop ar fi ceva rational doar ca o armata de mentinere a pacii, o forta gata sa raspunda organizatiilor internationale, sa arate solidaritate cu diverse tari si popoare", a subliniat Voronin.

Propunerile presedintelui moldovean ar putea fi considerate a o tentativa de demonstrare a unei pozitii constructive, dupa intalnirea cu presedintele rus Vladimir Putin si ministrul spaniol de externe, actualul presedinte al OSCE, care supervizeaza eforturile de rezolvare a conflictului.

Transnistria nu este recunoscuta pe plan international de cand si-a declarat independenta, in baza faptului ca majoritatea romana a republicii ar putea decide intr-o zi sa se alature Romaniei.Republica Moldova si Transnistria au avut un conflict militar in 1992 si au fost separate de trupele ruse, care au ramas in regiune, cu toate ca promisesera ca se vor retrage. Rusia spune ca cei 1.200 miliari rusi sunt vitali pentru mentinerea pacii fragile.

Summitul ministerial anual al OSCE din Madrid de la 29-30 octombrie ar putea examina dosarul transnistrean, intrucat separatistii urmaresc cu atentie eforturile provinciei Kosovo de a-si obtine independenta, pentru a putea exercita apoi presiuni pentru recunoasterea Transnistriei, comenteaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.