Partidul care detine majoritatea parlamentara in Turcia, a hotarat in urma cu doua zile sa incurajeze majoritatea parlamentara spre a aproba o ofensiva militara impotriva kurzilor care actioneaza in Nordul Irakului. Specialistii considera ca aceasta miscare ar compromite relativa stabilitatea a zonei, informeaza CNN.

"S-a dat ordin pentru luarea oricarei masuri necesare, inclusiv o operatiune peste granita", potrivit biroului premierului turc, Recep Tayyip Erdogan.

Anuntul a fost facut dupa o intalnire a oficialilor in urma mai multor atacuri ale rebelilor kurzi, soldate cu 15 morti in randul militarilor turci.

Turcia si-a trimis astfel, in cursul zilei de ieri, tancuri la Sirnak, aproape de granita cu Irakul. Guvernul turc nu a facut insa, nici o declaratie cu privire la faptul ca ar demara imediat eventuale atacuri, care ar deteriora legaturile pe care aceasta tara le are cu Statele Unite.

S.U.A. au atras deja atentia Turciei de a nu trimite trupe in Irak si a cerut acestei tari sa trateze cu guvernul de la Bagdad in vederea unei solutionari in comun a problemei kurzilor din nordul Irakului.
„Am avut consultari in mod oficial, dar si in mod privat, timp de mai multe luni, cu autoritatile turce si am subliniat faptul ca este important sa solutionam impreuna aceasta problema”, a declarat Sean McCormack, seful Departamentului de Stat american.

Turcia a facut cateva raiduri de supraveghere, in nordul Irakului, actiuni care nu au fost insa de mare anvergura si care nu au nevoie de aprobarea parlamentara. Ultima incursiune de mare anvergura pe care au efectuat-o militarii turci in regiunea kurda a Irakului, a avut loc in 1997, scie CNN.

Exista temeri ca astfel de ofensive ale Turciei in zona vor destabiliza zona kurda a Irakului si ca astfel vor fi afectate si regiunile in care locuiesc siitii musulmani si arabii suniti.

In acest context, kurzii irakieni care conduc un stat virtual in nordul tarii, au hotarat sa isi apere granitele si au cerut Turciei sa renunte la ideea unui atac in regiune.

„Le cerem oficialilor turci sa se autcenzureze si sa nu puna in pericolul instabilitatii, nu doar Irakul, ci intreaga zona”, a declarat Jamal Abdullah, purtator de cuvant al kurzilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.