Cel putin 122 de persoane si-au pierdut viata in Angola, in urma unei epidemii de febra hemoragica Marburg, izbucnita in toamna trecuta, dar care nu da nici un semn ca ar slabi in intensitate. Dimpotriva, situatia pare scapata de sub control, inregistrindu-se deja citeva cazuri si in capitala Luanda, aceasta in conditiile in care, pina acum, focarul de infectie este localizat in provincia Uige din nordul tarii, unde s-au inregistrat 118 morti.

Ultimele victime sint o tinara de 19 ani si bebelusul ei, care au decedat duminica, la un spital din Uige, unde au mai fost internati trei bolnavi. Totodata, in capitala Luanda au fost spitalizati un cetatean portughez si o fetita de 12 ani.

Virusul Marburg, cu efecte asemanatoare virusului Ebola, a fost identificat pentru prima oara in 1967, in laboratorul orasului german de la care a si primit numele. Cea mai grava epidemie cunoscuta pina acum a facut 123 de morti in Congo, in perioada 1998-2000. Maladia, impotriva careia nu exista nici vaccin si nici tratament, se manifesta prin febra mare insotita de hemoragii interne si externe. Virusul Marburg se transmite prin contactul cu fluidele corporale ale unui bolnav, afectind in special copiii de virste fragede. Totusi, boala se propaga si in rindul adultilor, mai ales al personalului medical. La Uige, un tehnician de laborator, un medic pediatru italian, unul vietnamez si cinci infirmiere au decedat deja din cauza bolii.

Aparitia epidemiei in capitala a stirnit panica, in special in rindurile cetatenilor straini care lucreaza aici, multi pregatindu-se sa paraseasca Luanda in urmatoarele zile.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.