Fireste, prelatii polonezi din anturajul lui Karol Wojtyla, fost arhiepiscop de Cracovia, inainte de a fi ales Papa, neaga cu fermitate faptul ca ar forma vreun "clan". Sunt "acuzatii nefondate, care ma dezgusta", a replicat cardinalul polonez Grocholewski, pentru cotidianul "Il Messagero". Totusi, ei sunt acolo, si sunt acuzati de numerosii lor adversari ca fac un zid in jurul Suveranului Pontif.

Cel mai influent si puternic este, incontestabil, secretarul particular al Papei, monseniorul Stanislaw Dziwisz, in varsta de 65 de ani. El si-a consacrat toata viata lui Wojtyla, pe care l-ar fi cunoscut, potrivit legendelor, pe "pistele de schi de la Zakopane, in Muntii Tatra". "Cu 35 de ani in urma te-am ridicat personal la rangul de preot, iar dupa trei ani te-am numit" omul meu de incredere. "Ai fost alaturi de mine de la inceputul pontificatului meu, ai impartit cu mine tristetile si bucuriile", i-a spus Papa Ioan Paul al II-lea in 1997, cand l-a consacrat episcop.

Acest om masiv, dupa cum scrie cotidianul francez "Liberation", eficient si discret nu a acordat niciodata vreun interviu. A existat, totusi, o exceptie: atentatul din 13 mai 1981, din Piata Sfantului Petru, caruia i-a cazut victima insusi Suveranul. Prezenta lui de spirit i-a salvat, atunci, viata Papei, transportat de urgenta la spitalul Gemelli. El locuieste intr-un apartament modest, situat imediat langa cel al sefului sau.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.