Televiziunea al-Irakiya, considerata pana nu demult un plicticos instrument de propaganda al cabinetului interimar de la Bagdad, a batut toate recordurile de audienta cu o emisiune in care teroristi capturati sunt pusi sa-si marturiseasca faptele in direct. Intitulat "Terorismul in mainile justitiei", reality-show-ul pare sa nu aiba nimic spectaculos: de doua ori pe zi, vreme de jumatate de ora, niste oameni legati de scaune raspund intrebarilor unui interogator care ramane nevazut.

Cu toate acestea, mitul militantilor islamisti a fost distrus dupa numai cateva editii, cei mai multi prizonieri marturisind ca ar ucide la comanda, numai pentru o suta de dolari si ca sunt criminali de drept comun. Nici vorba de afiliere la vreo organizatie islamista sau de invocarea unor obiective politice ca justificare pentru crimele savarsite. Imaginile din vizuinile lor, care au scos la iveala consumul de alcool, orgii sexuale si practici homosexuale au starnit repulsia publicului musulman. Vazand in loc de Coran teancuri de reviste pornografice, multi irakieni par sa se fi lamurit cine sunt "rebelii".

Emisiunea a devenit subiectul la zi in orice loc public din Irak, sporind vigilenta oamenilor si succesele fortelor de securitate irakiene, care primesc necontenit informatii despre ascunzatorile teroristilor. "Inainte, indivizii astia erau niste fantome. Acum ca le vedem fetele, ne dam seama ca sunt pungasii si betivii cartierului", declara un telespectator despre "eroii" emisiunii. Mamele celor ucisi au aparut pe post aruncand blesteme asupra ucigasilor, dupa ce unii au marturisit cu nonsalanta ca se antrenau in decapitarea gainilor si a oilor, inainte de a executa politisti.

Reality-show-ul se transmite de la Mosul, dintr-un sediu pazit zi si noapte de 95 soldati irakieni si un pluton american si atacat cu regularitate, de obicei la ora cand se transmite emisiunea, de moriere. Jurnalistii au parasit rand pe rand echipa, in vreme ce seful acesteia doarme in sediul televiziunii si este omul cel mai vanat de catre teroristi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.