Cu sase saptamini inaintea alegerilor preconizate sa aiba loc pe 5 mai, desi data scrutinului nu a fost inca anuntata oficial, principalele partide din Marea Britanie s-au lansat intr-o campanie electorala dura, cu dezvaluiri incendiare, menite a distruge credibilitatea adversarilor. Laburistii premierului Tony Blair au fost acuzati ca sint un partid sexist, in care promovarea femeilor se face in schimbul favorurilor sexuale, in timp ce conservatorii au fost pusi la zid pe motiv ca ar planui reduceri bugetare draconice.

Dezvaluirile privind hartuirea femeilor din cadrul partidului laburist au fost facute chiar de o fosta membra a acestei formatiuni, a carei carte de memorii a fost lansata, probabil nu intimplator, cu mai putin de doua luni inaintea alegerilor. Jones are acum 48 de ani si a pierdut locul pe care-l ocupa in parlament in urma alegerilor din 2001. Ea intentioneaza sa expuna adevarul din spatele imaginii "prietenoase fata de femei" a laburistilor, evidentiind o adevarata cultura a "sexului contra slujbei" din Camera Comunelor.

Propunere indecenta

In cartea sa, Fiona Jones afirma ca un ministru casatorit, din actualul guvern laburist al Marii Britanii, i-a facut o propunere indecenta in cursul unei conferinte a partidului, oferindu-i sansa de a o ajuta in cariera in schimbul unei partide de sex. Jones declara ca liderul laburist a inghesuit-o intr-un ascensor si i-a propus sa urce in camera ei de hotel, iar in momentul in care femeia l-a refuzat, el a intrebat-o: "Stii ce pot sa fac pentru tine?". La scurt timp dupa ce a cistigat un mandat, Jones sustine ca si-a dat seama ca a intrat intr-o lume duplicitara, plina de gelozii si infidelitati. Jones a povestit ca episodul din lift nu era prima tentativa a influentului politician laburist de a o seduce.

Astfel, la o petrecere de partid, acelasi barbat a inceput sa danseze foarte sugestiv in preajma ei, fara sa-i pese ca sala era plina de colegi de-ai lor. "Nici macar nu era discret. Mi-a spus foarte galagios: "O, salut Fiona, ce placere sa te vad - nu-mi dai un pupic?", inainte de a ma pupa pe amindoi obrajii. Se purta ca un scolar indragostit". Acelasi barbat i-a lasat intr-o zi pe robotul telefonic un mesaj plin de aluzii sexuale, care l-a facut pe sotul ei sa intre la banuieli.

Faptul ca Fiona Jones nu dezvaluie numele politicianului in cauza nu a facut decit sa stirneasca si mai tare curiozitatea presei, astfel ca este probabil ca aceasta afacere sa se mentina pe primele pagini ale ziarelor si in urmatoarele saptamini ale campaniei electorale, spre bucuria conservatorilor.

Conservatorii, loviti dur de o "stenograma otravita"

La rindul lor, laburistii au dezlantuit un atac necrutator impotriva conservatorilor lui Michael Howard, acuzindu-i ca au de gind sa opereze reduceri bugetare drastice. Scandalul a pornit de la gafa unui lider al Partidului Conservator, Howard Flight, care a declarat in cadrul unei reuniuni cu caracter privat ca formatiunea a decis sa pastreze deocamdata tacerea asupra acestor masuri extrem de nepopulare. Fara stirea sa, cineva a inregistrat acea discutie, iar stenograma a fost trimisa cotidianului "The Times". Laburistii au speculat la maximum aceasta gafa, lansind o campanie de reclame in care afirma ca, in cazul in care revin la putere, conservatorii vor introduce un sistem de plata pentru operatiile chirurgicale, actualmente gratuite.

Aceasta gafa, care risca sa stopeze recenta ascensiune a conservatorilor in preferintele electoratului, l-a infuriat atit de tare pe Michael Howard incit i-a interzis vinovatului sa se prezinte la alegeri in numele partidului, iar in final chiar a decis excluderea sa din partid. Presa britanica de ieri reia declaratiile liderilor laburisti, care spun ca "lupta electorala a coborit mai jos ca niciodata", ei denuntind "tacticile murdare" ale laburistilor si afirmind ca acestia au infiltrat o "cirtita" care a inregistrat afirmatiile lui Flight.

Potrivit ultimului sondaj de opinie, laburistii ar obtine 43% din voturi la alegeri, ei avind un avans de 12 procente in fata conservatorilor, aflati insa pe un trend ascendent. Un alt sondaj, difuzat anterior, arata ca scorul ar fi foarte strins, laburistii fiind cotati cu 35% din intentiile de vot, iar conservatorii cu 34%.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.