Pasajul Nordvestic, care leaga Atlanticul de Pacific, ar putea deveni navigabil. SUA si Canada se contrazic pe tema apartenentei acestuia.

De data aceasta, Canada este tara care a preluat initiativa si a anuntat ca are dreptul sa controleze Pasajul Nordvestic, urmind sa inmulteasca patrulele in aceasta regiune. Topirea intr-o masura fara precedent a ghetarilor in aceasta vara a facut ca pasajul, care leaga Oceanul Atlantic de Pacific, sa devina complet navigabil, iar disputa internationala s-a ascutit imediat. Canada sustine ca pasajul se afla in apele sale teritoriale, planificind sa construiasca o noua baza militara in Oceanul Arctic. Statele Unite ale Americii, sprijinite si de celelalte state cu interese in regiune, sustin insa ca ruta ar trebui supusa dreptului apelor internationale.

„Opinia noastra este ca sint apele noastre teritoriale si actionam in consecinta. Bineinteles, americanii si unele tari europene au alta opinie“, a declarat seful Garzii de Coasta Canadiene, George da Pont, intr-un interviu pentru BBC. „Este o problema critica, face parte din istoria noastra si, ca orice alta tara, este important sa exerciti controlul asupra teritoriului si apelor teritoriale“, a adaugat Da Pont.
Navele ar putea scurta drumul dintre Europa si Orientul Extrem cu 4.700 de mile marine

Pasajul este interesant pentru navigatori, deoarece scurteaza distanta dintre Europa si Orientul Extrem la 7.900 de mile marine, fata de 12.600 de mile marine, cit inseamna drumul prin Canalul Panama. Planurile de navigatie prin Pasajul Nordvestic sint insa atragatoare intr-o perspectiva peste citeva zeci de ani, deoarece deocamdata nici o companie navala nu risca sa adopte aceasta ruta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.