Efectivele georgiene au crescut de la 850 la 2.000 de militari, care vor duce greul luptelor la granita cu Iranul

De saptamana aceasta, Georgia a devenit cel mai curajos aliat al SUA din Irak, dupa ce efectivele sale au fost mai mult decat dublate, urcand de la 850 de militari la 2.000. Mai mult, georgienii au acceptat sa renunte la siguranta Zonei Verzi din Bagdad si sa se deplaseze la granita cu Iranul, unde ar urma sa combata traficul de arme care alimenteaza insurgenta, inclusiv cu bombe de ultima generatie, capabile sa strapunga blindajul transportoarelor folosite de infanteria SUA.

Conform unui reportaj din New York Times, georgienii devin astfel principalul contributor cu trupe in provincia sudica Wasit, unde se lupta pentru suprematie doua militii siite, ambele sustinute cu arme si bani de catre regimul de la Teheran, in opinia comandantilor americani.

In ciuda nemultumirii opozitiei, Guvernul de la Tbilisi pare sa nu se teama de riscurile misiunii la care s-a inhamat, avand deplina incredere in experienta in lupta pe teritorii muntoase a militarilor sai. Pe de alta parte, inca de la inceperea misiunii in Irak (2003), georgienii mizeaza pe stabilirea de contacte cu seicii locali si pe apropierea de populatia locala (copiii irakieni cu rani superficiale sunt tratati chiar la punctele de control!), aceste practici fiind raspandite in randul unitatilor americane de-abia dupa ce generalul David Petraeus a preluat comanda la inceputul lui 2007.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.