Alianta Nord-Atlantica pregateste invitatii pentru Albania, Croatia si Macedonia

Dupa ce au primit sprijinul explicit al Washingtonului, Croatia, Macedonia si Albania se apropie de aderarea la NATO. Comitetul pentru aparare si securitate al Adunarii Parlamentare a Aliantei a acceptat o motiune prin care cele trei tari din Balcani sunt invitate sa se alature NATO. Decizia va fi luata la summitul programat pentru anul viitor la Bucuresti.

In cadrul unei reuniuni a Comitetului, care a avut loc la Reykjavik, in Islanda, a fost aprobat un proiect de rezolutie ce urmeaza sa fie adoptat la summitul NATO din aprilie anul viitor care va avea loc in Romania. Rezolutia cere statelor membre ale NATO sa invite Albania, Croatia si Macedonia sa inceapa negocierile de aderare la Alianta Nord-Atlantica.

Candidatura celor trei tari din Balcani urma sa fie discutata, ieri, la Washington, de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, cu secretarul de stat Condoleezza Rice si ministrul american al apararii, Robert Gates. Croatia, Macedonia si Albania sunt deja partenere ale Aliantei, dar o serie de diplomati au afirmat ca lansarea candidaturilor de aderare ar putea fi amanata pana la urmatorul summit, prevazut pentru 2009, cand se vor im­plini sase decenii de la crea­rea NATO.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.