Tinerii din rasaritul Europei, nascuti dupa caderea comunismului, sunt chemati pentru prima oara la vot, dar exercitarea acestui drept civic ii lasa indiferenti

1989 a ramas in memoria cetatenilor din fostele state comuniste drept anul marilor schimbari geopolitice. Semnalul l-a dat Polonia, care a organizat primele alegeri democratice, a urmat caderea Zidului Berlinului si apoi s-au prabusit in cascada toate regimurile comuniste din Europa Centrala si de Est.

Au urmat ani de criza economica si politica, pana cand 10 din fostele state comuniste s-au alaturat UE si NATO. Sociologii sustin ca, la 18 ani de la caderea comunismului, prima generatie care a crescut in tarile est-europene tinde sa fie stresata, individualista si nu este interesata de politica sau de implicarea in societate. Pe valori precum patriotismul ori loialitatea fata de societate nu dau prea multi bani.

Acesti tineri care au ajuns acum la varsta majoratului nu au cunoscut perioada in care alimentele erau rationalizate, nici frigul din camine iarna sau cele cateva ore de program ale televiziunilor nationale consacrate marilor realizari ale epocii de aur.

Electoratul nascut in 1989 este usor de identificat in parcuri pe role, in fast-food-uri, dar si in universitati
Electoratul nascut in 1989 este usor de identificat ...
Anul acesta, in multe aceste state au loc alegeri legislative sau anticipate, iar tanara generatie e chemata si ea la vot. Electorul nascut in 1989 este usor de identificat. il gasesti in parcuri avand in mana o sticla de bere, pe role, in fast-fooduri, dar si in salile sau pe holurile universitatilor.

Un studiu european recent arata ca, dintre europenii cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani, tinerii bulgari sunt cel mai putin interesati de viata politica sau de societatea civila din Bulgaria. Numai 7% din ei s-au aratat dornici sa se alature unei organizatii nonguvernamentale sau unei asociatii caritabile.

Jobul, mai interesant

Tot Bulgaria detine un "record" trist in randul tarilor UE: o cincime din tineri nu stiu ca actiunile lor pot influenta viata politica! "Lipsa de interes a tinerilor fata de politica reprezinta o problema foarte serioasa", afirma Svetoslav Spassov, presedintele Comisiei pentru tineret si sport din parlamentul de la Sofia.

"In 1996, tinerii au fost varful de lance al manifestatiilor care demonstrau in fata parlamentului bulgar pentru a obtine demisia ultimului guvern postcomunist. Acum, sunt mult mai preocupati sa-si gaseasca un serviciu bine platit, sa-si cumpere o masina sau o casa", mai spune Spassov.

Politica e pentru „nulitati"

De fapt, multi tineri din Bulgaria recunosc ca evita sa vorbeasca despre politica pentru a nu fi ironizati de prieteni sau pentru a fi catalogati drept "nulitati". Atunci cand sunt intrebati despre dezbaterile politice de la Sofia, multi ridica din umeri: "Nu inteleg nimic". "Au un mod de viata totalmente diferit fata de cel pe care il aveam noi la varsta lor", spune Ivo Tsanev, seful de campanie al partidului Uniunea Fortelor Democrate (SDS, de dreapta), citat de "Courrier international".

"Noi suntem acum in politica datorita parintilor nostri. Parintii acestor tineri nu se gandesc acum decat cum sa le asigure copiilor o viata mai buna", explica Tsanev. Tanarul Iavor isi castiga banii de buzunar din scenete improvizate pe strada impreuna cu un prieten. Parintii lui se declara mai mult decat multumiti, pentru ca baiatul lor nu vinde droguri si nu are prieteni delincventi.

Politicienii de la Varsovia curteaza „instalatorul polonez"

Nici in Polonia lucrurile nu stau mai bine. Studiile arata ca aproape o treime din tineri vor sa se stabileasca intr-o alta tara pentru o viata mai buna si pentru a obtine bunuri materiale pe care nu si le pot permite acasa. "Viata este stresanta la Varsovia.

Esti permanent preocupat de lipsa banilor", sustine Pawl Zaboklick, care a parasit Polonia in 2005 pentru a lucra in Marea Britanie. Vladka Soudkova, mama unei tinere nascute in 1989, povesteste cum a sperat ca, odata cu inlaturarea regimului comunist, fiica sa, Kistyna, sa nu mai resimta lipsurile pe care le-au resimtit ea si sotul sau. Tinerii au parte acum de democratie, dar aceasta este insotita de un grad de nesiguranta cu privire la viitor pe care parintii lor nu l-au cunoscut.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.