Politiciana Dilma Rousseff de origine germana, actualmente ministru si fosta luptatoare de gherila in timpul dictaturii din anii '60, ar putea fi succesoarea lui Luiz Inacio Lula da Silva. Daca va fi asa, ar putea deveni prima femeie-presedinte a Braziliei.

Potrivit analistilor, Lula a de­semnat-o ministru (Secretaria de la Casa Civil), bratul sau drept, si sustine marele ei proiect economic (Programa de Aceleracion del Crecimiento). De asemenea, a promovat-o ca pe candidata la succesiune, fiindca formatiunea politica proprie (El Partido de los Trabajadores, Partidul Muncitorilor) nu are in acest moment un candidat capabil sa se bucure de popularitatea sa.

Numai fosta luptatoare ar putea sa aiba forta electorala necesara pentru a-i urma lui Lula, dupa scandalurile in care au fost implicati alti politicieni din tabara ex-sindicalistului si lider al Partidului Muncitorilor. Lula a afirmat deja ca nu va ramane neutru la alegerile din 2010, ca va face o campanie in favoarea "candidatului sau", al carui nume il tine "in pectore", asa cum fac papii cu unii cardinali ai lor.