Primul ministru al Marii Britanii, Gordon Brown, a anuntat in fata parlamentului de la Londra reducerea prezentei militare britanice din Irak.

"Dupa discutii detaliate cu comandantii nostri militari, o intalnire cu comisia pentru securitate nationala si discutii cu guvernul irakian si aliatii nostri, planificam ca de la primavara sa reducem numarul soldatilor din Irak pina 2.500", a spus Gordon Brown.

Domnul Brown a spus ca planurile de reducere a prezentei militare britanice in Irak este un semn al succesului misiunii."Retragem trupe din Irak pentru ca noi credem ca irakienii sunt in situatia de a-si gestiona singuri securitatea. Asftel, retragerea nu trebuie vazuta ca o recunoastere a infrangerii sau ca o amenintare la adresa securitatii".

"Marea Britanie este castigatoare"

Gordon Brown a mai spus in cadrul conferintei de presa ca atunci cand guvernul anunta reducerea trupelor in Irak, o face pentru ca Marea Britanie este castigatoare in lupta pentru asigurarea securitatii.
Premierul britanic a adaugat ca armata irakiana avanseaza rapid spre punctul in care isi va putea asuma in intregime responsabilitatea pentru asigurarea securitatii in tara.

Declaratiile de la conferinta de presa si discursul premierului din Parlament vin la o zi dupa ce o presitigioasa organizatie nonguvernamentala din domeniul securitatii globale a publicat un raport critic la adresa politicii americane si britanice in Irak si Afganistan.The Oxford Research Group afirma ca politica din Irak si Afganistan nu a facut decat sa creeze un poligon de pregatire pentru militantii al-Quaeda.

Mai mult, sustine organizatia, asa numitul razboi impotriva terorismului este "un dezastru" iar politica britanica in Irak trebuie schimbata radical daca se vrea ca organizatia al-Quaeda sa fie infranta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.