Fostii KGB-isti, apropiati ai Kremlinului, au gasit solutia ca „tarul” sa ramina in fruntea Rusiei pina in 2023.

Presedintele rus, Vladimir Putin, si-a serbat ziua de nastere duminica, impreuna cu sefii armatei. „De obicei, nu sarbatoresc in nici un fel. Dar anul acesta, pentru ca mi se apropie sfirsitul de mandat (...), m-am gindit sa ii chem miine la Kremlin pe membrii Consiliului de Securitate, Statul Major al armatei, comandantii regiunilor, regimentelor si corpurilor armatei”, declara Putin simbata.

La 55 de ani, Vladimir Vladimirovici se pregateste sa cedeze locul de la Kremlin. Se pare ca pentru foarte putin timp insa, intrucit fostii ofiteri KGB (cunoscuti si drept „siloviki” - rom. „oamenii puterii”) protejati de Putin si plasati in pozitii-cheie in administratie se tem ca isi vor pierde influenta daca acesta va fi succedat de un alt presedinte puternic. Conducatorii grupului de siloviki, Igor Secin (adjunctul sefului de personal de la Kremlin) si Viktor Ivanov (consilier apropiat al presedintelui) s-au rugat de Putin, se pare, sa modifice Constitutia, care acum nu ii permite mai mult de doua mandate consecutive. Acesta a refuzat sa schimbe insa legea fundamentala cit timp se afla in functie.

Solutia ar fi, asadar, ca Putin sa ramina, o scurta perioada de timp, premier, dupa alegerile de anul viitor. Succesorul lui (cel mai probabil noul premier Viktor Zubkov, un „om de paie” apropiat actualului lider si care nu are propria baza de sustinere) ar urma sa convoace alegeri anticipate pentru a permite revenirea lui Putin. Mai mult, in acest timp mandatul prezidential ar putea fi extins la 7 ani, astfel incit „tarul” sa isi asigure domnia inca 14 ani, pina in 2023. In acest caz, Vladimir Vladimirovici Putin ar deveni presedintele care a condus Rusia cel mai mult (22 ani), dupa Iosif Vissarionovici Stalin si inaintea lui Leonid Brejnev.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.