Un proiect de constitutie care descrie femeile ca pe o categorie vulnerabila ce trebuie sa fie protejata prin legi a declansat dezbateri interne aprinse

Opinia publica din Turcia este impartita in privinta valului islamic. Dezbaterile pe acest subiect sunt din ce in ce mai aprinse pe diferite canale ale mass-media. in timp ce femeile care au imbratisat un mod de viata occidental sunt reticente fata de purtarea valului, celelalte sunt convinse ca, purtandu-l, respecta Coranul.

Dincolo de temerile si frustrarile din cele doua tabere, pe strada, in autobuze si magazine domneste o aparenta armonie. in Istanbul se pot intalni la tot pasul atat femei cu coafuri la moda, cat si femei cu capetele acoperite de val.

O noua constitutie se pregateste sa o inlocuiasca pe cea existenta, introdusa in urma loviturii militare de stat din 1980. Textul cel nou descrie femeile ca pe un grup vulnerabil care are nevoie de protectie.
Constitutia propusa a declansat deja o apriga dezbatere, provocata de o clauza care permite femeilor sa mearga la universitate purtand valul islamic. Premierul Recep Tayyip Erdogan i-a asigurat pe critici ca noul proiect de constitutie va reflecta valorile si nevoile intregii societati.

Mai mult de 80 de grupuri de femei si-au reunit vocile pentru a da glas opozitiei fata de acest proiect de constitutie, pe care il considera un pas inapoi in materie de egalitatea drepturilor intre sexe.

O societate patriarhala

Actuala constitutie a Turciei obliga guvernul sa asigure egalitatea pentru toti - clauza pentru care femeile s-au luptat mult.

Noul proiect eludeaza clauza sus amintita si descrie in schimb femeile ca pe o categorie vulnerabila care are nevoie de protectie speciala.

Militanta pentru drepturile femeilor, Selen Lermioglu, vede in aceasta prevedere o dovada ingrijoratoare a faptului ca Turcia este inca o societate profund patriarhala. "Daca guvernul o accepta, inseamna ca isi va demonstra modul de gandire despre femei si barbati", mai spune Lermioglu. "Nu avem nevoie de protectie. Avem nevoie de egalitate si o cerem", adauga ea.

Valul, purtat de 60% din femei

Grupul activistelor pentru drepturile femeilor nu a adoptat inca o pozitie comuna fata de valul islamic, care este purtat de mai mult de 60% din femeile din Turcia, dar este interzis in institutiile de stat, scoli si universitati. Militantele au pareri impartite, dupa cum si intreaga societate este divizata in aceasta privinta.

Deocamdata, noua constitutie a fost proiectata in spatele usilor inchise. Acum femeile cer sa fie consultate si sa profite pentru a cere mai multe drepturi, inclusiv o clauza care sa insiste asupra eliminarii discriminarii in toate domeniile. Activistele argumenteaza ca este singura modalitate de a ridica Turcia de la coada listei din Europa in privinta egalitatii intre sexe.

Protestul "hijab"

Nu toate femeile din Turcia impartasesc aceasta tendinta. Astfel, cateva sute de femei cu "hijab" (dupa cum se mai numeste acoperamantul pentru cap) au manifestat - in septembrie - la Istanbul, pentru a protesta fata de interdictia de a purta val in universitatile din Turcia.

Potrivit Constitutiei in vigoare, studentele cu "hijab" nu au permisiunea de a frecventa cursuri universitare. La vremea aceea, premierul Recep Tayyip Erdogan s-a declarat favorabil ridicarii acestei interdictii. La inceputul verii, militantele secularismului iesisera si ele in strada in apararea dreptului de a se imbraca dupa dorinta si de a vota, obtinut sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne.

Sotiile presedintelui si premierului, cu val

Unele femei din Turcia se tem ca acceptarea valului in institutiile publice si universitati nu reprezinta decat un prim pas spre introducerea legii islamice, Sharia. "Daca in Turcia va fi introdusa Sharia, cele care vor fi cufundate in intuneric, cele care isi vor pierde drepturile castigate vor fi femeile", spune Senal Sarihan, conducatoarea Asociatiei Femeilor Republicane.

Faptul ca sotia presedintelui Abdullah Gul si sotia si fiicele premierului Recep Tayyip Erdogan poarta val islamic a trezit neincrederea unor femei. "Femeia hotaraste in functie de alegerile si convingerile sale", iar "transformarile care sunt in curs corespund aspiratiilor poporului turc", a raspuns Abdullah Gul ingrijorarii acestora.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.