Intr-un interviu pentru ziarul "Komsomolskaia Pravda v Moldove", Voronin a propus reducerea la maximum a prezentei fortelor de mentinere a pacii din regiune, a posturilor de graniceri de la frontiera dintre Republica Moldova si Transnistria si demilitarizarea zonei.
"Putem spune ca fortele militare si-au facut datoria si ca acest stadiu al crizei impune doar prezenta observatorilor civili", a spus liderul de la Chisinau, care nu a uitat sa laude Moscova. Voronin considera ca situatia din Transnistria s-a stabilizat in ultimul an datorita dialogului dintre Republica Moldova si Rusia. "Statutul Transnistriei inca nu a fost stabilit, dar atmosfera in jurul acestei probleme arata altfel decat anterior."

Rusia, de cateva ori pe parcursul acestui an, a mentionat deschis reglementarea conflictului transnistrean numai in baza principiului integritatii teritoriale", a adaugat Voronin. El a evocat si posibilitatea renuntarii la restrictiile reciproce referitoare la circulatia oficialilor intre Republica Moldova si Transnistria. Daca s-ar ajunge la un acord in acest sens, "Republica Moldova ar initia un demers catre tarile europene, SUA si alte state cu privire la anularea restrictiilor de viza pentru conducatorii Transnistriei", a subliniat presedintele Voronin. Voronin, care a vorbit si despre disponibilitatea Chisinaului de a da ajutor Tiraspolului pentru a depasi greutatile cauzate de seceta, a avansat pentru prima data in ultimii sase ani ideea unor discutii directe intre Chisinau si Tiraspol, pe fondul blocarii negocierilor multilaterale privind statutul Transnistriei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.