Protestatari din Catalonia au ars fotografii ale regelui Juan Carlos si ale reginei Sofia, iar monarhul s-a simtit obligat sa apere intr-un discurs institutia pe care o reprezinta.
Regele Juan Carlos al Spaniei, detinator al unei functii predominant ceremoniale, a declarat, in cadrul unui discurs dealtfel non-politic, ca „monarhia a asigurat cea mai lunga perioada de stabilitate pe care a cunoscut-o Spania in democratie“. De obicei, regele nu se implica in politica, dar aceasta declaratie a fost declansata de recentele miscari antimonarhiste din Spania.

Protestele la adresa monarhiei au izbucnit in provincia Catalonia, unde multi locuitori isi doresc independenta de Spania. De cel putin trei ori in ultimele saptamini, grupuri de tineri protestatari au ars fotografii ale regelui si ale reginei Sofia. Stinga Republicana din Catalonia, partid independentist, a cerut saptamina trecuta ca regelui sa ii fie retras titlul de comandant suprem al fortelor armate spaniole, arata agentia de stiri AP. Mai mult, Federico Jimenez Losantos, un cunoscut prezentator de radio al postului conservator COPE, a declarat pe post ca regele ar trebui sa abdice in favoarea fiului sau, printul Felipe, pentru a asigura reinnoirea monarhiei. COPE apartine bisericii catolice spaniole, care s-a distantat imediat de declaratiile lui Jimenez Losantos, anuntind ca sustine in continuare monarhia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.