Fie ca vorbim de relatia cu partenerii externi sau de legaturile din interiorul Uniunii, Germania este formator de politici europene. Astazi se implinesc 17 ani de la reunificarea tarii.

Germania a reusit sa ii convinga pe reprezentantii celor 27 de state membre ale UE sa semneze un nou Tratat European, simplificat, care sa inlocuiasca vechea Constitutie europeana. Succesul presedintiei germane a UE, la sfirsitul mandatului sau, in luna iunie a acestui an, a venit atunci cind se pierduse speranta gasirii unui compromis acceptabil, in special din cauza opozitiei Poloniei si a Marii Britanii la proiectul propus de presedintie. Greutatea unui stat precum Germania, dar si abilitatea cancelarului Angela Merkel au atirnat insa greu in balanta europeana, e drept si cu sprijinul noului presedinte francez, Nicolas Sarkozy. Motorul Europei, Germania si Franta, a reusit si de data aceasta sa puna lucrurile in miscare.

Cancelarul Angela Merkel a vrut sa arate intregii lumi, inca de la inceputul mandatului sau, ca Germania pune pe primul plan al politicii sale externe relatiile cu Franta, partenerul cu ajutorul caruia a fost pus in miscare inca de la inceput planul european. Prima vizita in calitate de cancelar intreprinsa de Merkel a fost in Franta, chiar a doua zi dupa investirea in functie, pe 23 noiembrie 2005. Urmatoarele vizite au fost la Bruxelles, pentru a-i intilni pe oficialii europeni, dar si pe secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Tot cancelarului Merkel i-a revenit si sarcina revigorarii relatiei cu SUA, inghetata din cauza opozitiei dure a fostului premier Gerhard Schroder fata de razboiul din Irak, din 2003. Una dintre propunerile Angelei Merkel a fost crearea unei piete unice SUA-UE pentru investitori, cu reguli si standarde comune in privinta proprietatii intelectuale si a regulamentelor financiare. Chiar daca propunerea nu a cistigat sprijinul necesar la nivel european, intentia cancelarului de a apropia relatiile cu partenerul transatlantic ramine o dovada a noului trend in politica externa germana.

Relatia cu Rusia, in schimb, chiar daca ramine foarte puternica, datorita nivelului legaturilor economice (Germania fiind cel mai important partener comercial al Rusiei), nu se mai ridica la nivelul de „parteneriat privilegiat“, ca in timpul cancelarului Gerhard Schroder. Summitul UE-Rusia, din mai, sub presedintia germana, asteptat ca o oportunitate de imbunatatire a relatiilor, a fost un esec. Diplomatia germana continua insa politica promovata de fostul cancelar Gerhard Schroder atit timp cit este condusa de Frank Walter Steinmeier, fostul sef de cabinet al lui Schroder.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.