Este integrarea Israelului in comunitatea euro-atlantica o idee nerealista? Ronald Asmus si Bruce Jackson sustin ca “nu” si ca momentul acestei miscari a sosit.

Cunoscuti printre altele ca promotori ai deja celebrei strategii de securizare a spatiului de la Marea Neagra - imbratisata de presedintele Traian Basescu, doi strategi americani, Ronald Asmus si Bruce Jackson, dau in ultimul numar al revistei "Policy Review’’ forma concreta unei dezbateri care a capatat substanta in ultimul an. Intarirea relatiilor dintre Israel si NATO sau, de ce nu, obtinerea statutului de membru este in acest moment benefica atit pentru SUA, UE, cit si pentru Israel.

Benefica pentru securitatea Israelului si pentru imbunatatirea relatiilor sale cu statele arabe, pentru stabilitatea Orientului Mijlociu si chiar pentru reducerea diferendelor transatlantice. Si, sustin Asmus si Jackson, cele mai multe sanse pentru transformarea acestei idei in practica sint chiar acum, cind viitoarele granite ale comunitatii euroatlantice s-au extins si cind planul de pace din Orientul Mijlociu pare a fi cistigat in vitalitate. Citiva pasi au fost deja facuti in aceasta directie.

Summitul NATO desfasurat in vara anului trecut la Istanbul a deschis usa pentru crearea unei relatii bilaterale cu Israelul. In plus, in februarie a.c., la prima vizita a unui sef NATO in Israel, Jaap de Hoop Scheffer a subliniat ca Alianta vizeaza intarirea relatiilor cu Israelul, din punct de vedere politic si practic. Citind surse anonime, publicatia "Haaretz’’ observa insa in acelasi moment ca, la presiunea Marii Britanii, Frantei si Belgiei, NATO s-a vazut silit sa limiteze proportiile acestei strategii. Politica UE, care doreste o abordare egala pentru toate statele din Orientul Mijlociu, ar putea fi de altfel unul din obstacolele integrarii Israelului in NATO, un fapt argumentat chiar de catre cei doi strategi americani.

Pe de alta parte, oferind o perspectiva europeana asupra ideii formulate de Asmus si Jackson, directorul Institutului pentru Afaceri Internationale si Securitate de la Berlin, Christoph Bertram, atrage atentia intr-un comentariu publicat zilele trecute in "The Globalist’’ ca, in primul rind, Israelul trebuie sa faca din eventuala integrare in NATO principala sa prioritate. Si, evident, sa fie dispus sa indeplineasca toate obligatiile pe care acest statut le implica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.