Actualul presedinte vizeaza reducerea puterilor viitorului sef al statului si intarirea rolului premierului.

Vladimir Putin a promis de multe ori ca nu va abandona politica, dupa ce, in martie viitor, Constitutia il va obliga sa paraseasca Kremlinul, la capatul a doua mandate prezidentiale consecutive. Pe 1 octombrie insa, pentru prima data, el a clarificat ca nu intentioneaza sa abandoneze puterea. La congresul Partidului Rusia Unita, care detine majoritatea in Duma de Stat si din care fac parte majoritatea ministrilor, guvernatorilor si o variata nomenclatura, Putin a anuntat ca va fi cap de lista in alegerile legislative din decembrie, iar in 2008, odata parasit fotoliul de presedinte, ar putea sa se mute in cel de premier.

Putin a rezolvat ecuatia ''plecand, dar ramanand'', scrie presa rusa. in urma acestei decizii, ar exista trei scenarii posibile: sa devina prim-ministru, presedinte al Dumei sau sa fie reales ca presedinte dupa o pauza, asa cum prevede Constitutia. Potrivit "Kommersant", Vladimir Putin ar putea ''sa renunte la prerogativele sale prezidentiale inainte de termen'' pentru a deveni presedinte al Dumei, deoarece victoria Rusiei Unite la alegerile din decembrie este aproape sigura.

Asa cum el insusi a evocat luni, actualul presedinte ar putea sa devina priemier dupa prezidentialele din martie 2008 si „sa-si continue astfel cariera politica''. Conform unui al treilea scenariu avansat de "Kommersant", noul presedinte al Federatiei Ruse care va fi ales in 2008 ar putea ''pleca prematur'', din motive de sanatate de exemplu, deschizand astfel calea unui al treilea mandat pentru actualul lider de la Kremlin.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.