Kurmanbek Bakaiev, numit sef al statului kargaz de catre opozitia care l-a indepartat de la putere pe presedintele Askar Akaiev, a anuntat ca va candida la alegerile prezidentiale fixate la 26 iunie. Pe de alta parte, Rusia a acordat azil presedintelui Kargazstanului, Askar Akaiev, la cererea acestuia. "Askar Akaiev a cerut sa i se dea posibilitatea de a veni in Rusia, iar aceasta posibilitate i-a fost acordata", se arata intr-o nota a biroului de presa al Kremlinului.

Liderul rus, Vladimir Putin, s-a declarat dispus sa vina in ajutorul puterii interimare din Kargazstan pentru a stabiliza situatia din aceasta tara, cu prilejul unei convorbiri telefonice cu presedintele kargaz ad-interim, Kurmanbek Bakaiev. La randul sau, Bakaiev a tinut sa sublinieze ca noii lideri politici ai Kargazstanului "nu se pregatesc in nici un caz sa se indeparteze de Rusia", subliniind ca spera intr-o dezvoltare continua a relatiilor cu aceasta tara. In declaratiile sale pentru presa, Bakaiev a insistat asupra caracterului spontan si neprevazut al evenimentelor din cursul zilei de joi, 24 martie, cand fortele opozitiei, sprijinite de o miscare populara - care deja a primit denumirea de "revolutia lalelelor" - au preluat controlul asupra principalelor institutii ale puterii in capitala Biskek.

Insa daca Rusia pare oficial dispusa sa colaboreze cu noua conducere, SUA si-au exprimat in termeni moderati sprijinul fata de noua putere kargaza, dar nu au recunoscut autoritatile instituite de joi. Washingtonul considera ca situatia este inca prea instabila in acest stat fost sovietic din Asia Centrala. Este adevarat ca spiritele in Kargazstan sunt departe de a se fi calmat. Presedintele Comisiei Electorale, Sulaiman Imanbiev, si-a prezentat demisia, invocand motive de sanatate.

Demisia intervine intr-o atmosfera generala de confuzie, cand este pus la indoiala chiar motivul protestelor de strada din ultimele zile. Scrutinul legislativ din Kargazstan, apreciat drept fraudulos de organizatiile internationale, a fost la originea revoltei care l-a alungat de la putere pe Askar Akaiev. Comisia Electorala din Kargazstan a reafirmat, ieri, legitimitatea alegerilor legislative controversate din februarie-martie, iar noul sef al serviciilor kargaze de securitate, Felix Kulov, a cerut Parlamentului in exercitiu sa respecte aceasta decizie a Comisiei.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Electorale Centrale a declarat, in fata membrilor Parlamentului de la Biskek, ca alegerile legislative au fost legitime si ca decizia Curtii Supreme - luata saptamana trecuta, in plina revolta impotriva regimului lui Askar Akaiev - de a anula alegerile nu are forta de lege. Pe de alta parte, sustinatori ai presedintelui inlaturat de la putere au blocat duminica principalul drum care face legatura intre Kemin, orasul natal al lui Akaev, si capitala kargaza. Cele circa 700 de persoane, care s-au reunit la Kemin, sustin ca nu-l accepta pe premierul interimar Kurmanbek Bakaiev, venit la putere cu ajutorul protestelor de strada de saptamana trecuta si din cauza carora Akaiev a fost fortat sa fuga in Rusia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.