Cei care decid politica ONU fata de Teheran au ajuns la un compromis: o parte pregateste noi sanctiuni, cealalta a obtinut amanarea deciziei pana in noiembrie

Cu o Franta care sustine fervent a treia serie de sanctiuni antiiraniane cerute de SUA, China si Rusia au impus Consiliului de Securitate sa mai astepte inca o luna dezvaluirile pe care Iranul le-a promis expertilor nucleari ai ONU. intre timp, arabii numara semnele care indica un atac asupra Teheranului prin noiembrie.

De comun acord, caci altfel nu se poate, cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania au decis, pe 28 septembrie, sa astepte pana la mijlocul lui noiembrie noile rapoarte ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) si Uniunii Europene asupra tintelor programului nuclear iranian si apoi sa se discute, sau nu, sanctiuni mai dure impotriva Iranului - daca acesta continua un program de imbogatire a uraniului, in sensul construirii unei bombe atomice, dupa cum il suspecteaza SUA si aliatii.

Cert e ca il continua: presedintele Ahmadinejad se lauda periodic cu noi centrifuge introduse in circuitul de producere a combustibililor nucleari, care apropie Iranul de victoria finala - abia prin 2009, estimeaza insa AIEA.

Cele noua semne

Din multimea de afirmatii si fapte aglomerate la intoarcerea din vacante in legatura cu posibilul/asteptatul atac al administratiei Bush impotriva regimului ayatollahilor, redactorul-sef al cotidianului nationalist panarab "Al-Quds Al-Arabi" sintetiza la mijlocul lui septembrie noua indicii care fac probabil un nou razboi in Orientul Mijlociu pana in noiembrie. Doar un miracol, precum cel libian sau nord-coreean, ar indeparta spectrul - crede Abd Al-Bari Atwan.

Referindu-se la programul nuclear iranian, George W. Bush a pomenit un "holocaust nuclear" - care poate fi insa si un avertisment asupra utilizarii armelor nucleare americane. in locul lui Tony Blair, Nicholas Sarkozy a afirmat ca, daca nu renunta la ambitia de a dobandi arme nucleare, Iranul se expune in mod fatal bombardamentelor.

Apoi, Washingtonul stie ca majoritatea statelor arabe sunnite socotesc ca siitii iranieni sustin terorismul si ameninta stabilitatea regionala - iar petromonarhiile din Golf con­sidera Iranul un inamic mai serios decat Israelul.

De aceea, Casa Alba face presiuni asupra lui Mahmud Abbas si lui Ehud Olmert sa anunte mai repede un acord de principiu, ceea ce ar aduce satisfactie sunnitilor si le-ar permite sa aiba drept cauza comuna cu americanii si israelienii combaterea aliatilor Iranului - Siria, Hazbollah si Hamas.

Mai departe, SUA pun gardienii revolutiei islamice pe lista internationala a organizatiilor teroriste si acuza Teheranul ca sprijina rezistenta irakiana si chiar elemente Al-Qaida, prin alimentarea cu arme sofisticate - care sporesc victimele americane.

Arabia Saudita plateste 5 miliarde de dolari unei firme americane pentru echiparea si antrenarea a 35.000 de oameni insarcinati cu protejarea instalatiilor petroliere - nu de trecutele tentative Al-Qaida, ci de o viitoare revansa iraniana, cu rachete Shihab sau cu avion kamikaze; de altfel, in acelasi scop, SUA mentin bateriile Patriot in Kuwait, in apropierea terminalelor saudite.

Nu in ultimul rand, ad­ministratia Bush a incetat sa mai ceara demisia premierului Al-Maliki, posibil pentru ca precipitarea planurilor impotriva Iranului nu mai da timp unei schimbari de conducere in Irak. Iar retragerea britanica de la Basra nu este doar o recunoastere ca victoria coalitiei din Irak a devenit imposibila, dar si o punere la adapost a trupelor britanice de represaliile iraniene in caz de lovituri aeriene americane.

Abd Al-Bari Atwan isi incheie prezicerile printr-o incursiune in psihologia preelectorala americana: in fata infrangerilor din Afganistan si Irak, "Bush estimeaza ca singura posibilitate de salvare a presedintiei si de prezervare a sanselor partidului sau la urmatoarele alegeri sta in... atacarea Iranului".

Mai ales ca rachetele iraniene nu vor atinge New York-ul sau Washingtonul, ci Tel-Avivul, Ryadul sau Dubaiul - pune putin gaz pe foc analistul arab.

SUA antreneaza aliatii din Golf

De-o fi sau nu atacat Iranul, s-a creat o noua amenintare, care raliaza, o data in plus, aliatii arabi in jurul armatei americane din Golf. Pentagonul a creat in Emirate un centru de antrenament pentru pilotii natiunilor arabe aliate.

Acolo, piloti militari din Iordania si Emirate executa exercitii comune, pentru a putea zbura si lupta impreuna - si cu avioanele americane. Ideea e ca acesti "prieteni si parteneri sa-si poata asigura securitatea si stabilitatea regiunilor lor, prin interoperabilitate... si in coalitii adecvate".

Chiar daca aliatii din Golf ai SUA nu vor participa la atacuri impotriva unor tinte nucleare din Iran, cooperarea lor este necesara pentru permisiunea de survol. si pentru autoaparare in caz de retorsiuni iraniene.

Gaze pentru UE

Un inalt consilier pentru politica economica externa al Departamentului de Stat al SUA a apreciat, sambata, ca regiunea caspica poate furniza Europei destul gaz si fara contributia Iranului.

Potrivit AP, Reuben Jeffrey III a indicat reporterilor la Istanbul ca gazul caspic poate fi adus pe pietele europene pe rute care ocolesc Republica Islamica: A­zer­baidjanul, Turkmenis­tanul si Kazahstanul fiind mentionate ca posibile surse alternative la gazul din Iran.

Declaratia a fost facuta la doar doua zile dupa ce Turcia - aliat-cheie al SUA din NATO - a anuntat ca nu-si va sista cooperarea in domeniul gazului natural cu Iranul. Ankara si Teheranul negociaza un acord pentru construirea unei conducte de 3.500 km destinate transportului anual a circa 40 miliarde metri cubi de gaz natural spre Europa, prin Turcia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.