Nerespectarea angajamentelor tarilor aliate, in Afganistan, irita SUA, care pun sub semnul intrebarii implicarea Europei in acest razboi.

Comandantii militari din Afganistan se confrunta cu un decificit de trupe, echipament si personal pentru antrenarea fortelor afgane. in conditiile in care Statele Unite sunt cele care au luat masuri pentru a rezolva aceste probleme, oficialii americani au declarat ca ar putea sa nu isi reinnoiasca angajamentele daca partenerii europeni nu si le respecta pe ale lor.

"Am fost foarte directi cu o serie de aliati NATO in legatura cu necesitatea de a-si respecta angajamentele luate" la summitul de la Riga, de anul trecut, a declarat secretarul american al apararii Robert Gates. El a dat de inteles Congresului american ca, in calitate de sef al Pentagonului, ar putea lua masuri concrete pentru a-si demonstra nemultumirea.

Secretarul ia in considerare posibilitatea de a recurge la un "gest provocator" pentru a le demonstra aliatilor ca este pe punctul de a-si pierde rabdarea, a declarat un oficial din Departamentul Apararii, citat de Reuters.

Un an sub semnul insuccesului

Saptamana aceasta se implineste un an de cand NATO a preluat controlul operatiunilor de pe teritoriul Afganistanului, an marcat de obiective neindeplinite, care au afectat, potrivit mai multor ofiteri, capacitatea fortelor aliate de a combate insurgentii talibani.

Cererile SUA includ suplimentarea numarului de elicoptere, sute de militari in plus si 3.200 de instructori pentru fortele afgane, potrivit oficialilor americani. NATO are aproximativ 35.000 de soldati in Afganistan. Din totalul de 26.000 de militari americani din zona, 15.000 fac parte din misiunea NATO, in timp ce restul participa la operatiuni de combatere a terorismului.