S.U.A. au lansat un nou centru de comanda pentru operatii militare in Africa, aceasta sub semnul unui interes crescut al americanilor pentru continentul negru, comenteaza BBC News.

Proiectul american este numit Africon si a fost initial anuntat in Februarie. Baza militara isi va desfasura activitatea pentru inceput, la Stuttgart, in Germania.

Pentagonul afirma ca centrul de comanda militara Africon va facilita o apropiere mult mai eficienta fata de continentul african si ca acesta orientare a interesului strategic, nu va fi o sursa a unor noi conflicte militare.

Totusi, BBC aminteste ca 10% petrolul pe care il importa S.U.A. este african, si ca americanilor le-ar fi teama de o poaibila concurenta a Chinei, in acest domeniu.

Pentagonul este insa foarte atent in felul in care subliniaza ca noul comandament isi propune in mod esentaial sa ajute statele africane sarace, in programe de antrenament si chiar in programe de combatre a SIDA.

Americanii atrag atentia ca mai mult de o treime din personalul comandamentului Africon va fi format din diplomati si specialisti SIDA, procent mai mare decat pentru personalul imbract in uniforme militare, fapt care nu ideparteaza insa suspiciunile privitoare la adevaratele intentii ale S.U.A., in Africa.

Chiar in Africa, raspunsul la aceasta noua politica americana este privita cu scepticism, iar acesta ar putea fi un motiv pentru care Pentagonul nu a gasit inca nici o tara a continentului negru care sa doreasaca sa gazduiasca nul comandamnent militar, pe tritoriul sau, comenteaza in acelasi timp britanicii de la BBC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.