In timp ce Beijing se pregateste sa gazduiasca atleti din intreaga lume pentru a participa la Jocurile Olimpice din 2008, orasul Olimpic isi pregateste o noua infatisare.Cele 31 de strazi innoite pentru competitie, imaginile Stadionului National "Cuib de Pasare" si Centrul Acvatic "Cubul de Apa" sunt cele mai intalnite simboluri ale evenimentului.
Principalul stadion al Jocurilor Olimpice, Stadionul National, se afla in Olympic Green, la est de axa nord-sudica a orasului, acoperind o zona de 285.000 metri patrati. Structura sa intortocheata, care a dat numele stadionului de 91.000 de locuri, este facuta din 45.000 tone de otel. Stadionul va gazdui deschiderea si inchiderea ceremoniilor, competitiile de traseu si teren si finalele de fotbal.
"Cuibul de pasare" are cel mai avansat sistem de afisare din lume, fiind omnidirectional, cu scaune mobile. Va fi folosit pentru evenimentele sportive de amploare, competitiile conventionale si evenimente noncompetitionale, fiind prevazut cu facilitati pentru sport, dar si pentru o gama larga de spectacole pentru rezidenti dupa terminarea Jocurilor. Centrul National Acvatic este inca un punct in plus pentru Olympic Green. Acopera o zona mai mare de 65.000 de metri patrati si are 17.000 de locuri pentru spectatori. Centrul va fi un loc de intalnire pentru competitiile de scufundare, inot sincronizat si meciurile de polo din timpul olimpiadei. Dupa aceasta, complexul va deveni un centru acvatic de recreere pentru public.

impreuna, cele doua structuri sunt inima proiectului pentru Jocurile Olimpice din 2008 si vor reflecta filozofia chineza a stabilitatii armonioase. Stadionul din otel este circular, cu cromatica rosiatica, iar centrul de inot acoperit de apa are forma unui patrat. Foc si apa, masculin si feminin. O fotografie aeriana a locului releva doua axe-cheie ale Jocurilor, formand un simbol gigant yin si yang. Axa nord-sudica a orasului, care trece prin Piata Tian'anmen, prin Orasul Uitat si Turnurile Tobe si Clopote, imparte perfect cele doua repere moderne, nascute dintr-un mix de cultura chineza cu radacini adanci si idei moderne. Tehnologia prietenoasa mediului inconjurator si materialele au fost folosite pentru a construi noile strazi, iar 69 de noi "scheme" de energie au fost implementate, folosind energia solara, geotermica, a apelor reziduale, vant si alte surse.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.