Printul Charles are obligatia sa-si ceara scuze fata de fostul sot al Camillei Parker Bowles pentru ca a intretinut relatii cu ea inainte de divortul lor, a declarat episcopul anglican de Salisbury, David Stancliffe, care considera ca in acest fel Biserica ii recomanda lui Charles sa-si repare vina de a fi comis adulter cu Camilla, in timp ce ea mai era inca sotia lui Andrew Parker Bowles.

"Printul Charles si Camilla Parker Bowles isi vor face rugaciunile de penitenta la slujba religioasa care va urma mariajului lor civil", a declarat episcopul de Salisbury pentru "Sunday Times". "Pregatirea pentru exprimarea formala a acestor rugaciuni presupune repararea a tot ce s-a facut rau, reluarea bunelor relatii cu cei apropiati si o atentie cu totul speciala relatiilor care au fost intrerupte sau au suferit un prejudiciu din cauza unei rele conduite", a adaugat Monseniorul Stancliffe.

Reamintim ca, in cadrul ceremoniei nuptiale programate pentru 8 aprilie, va avea loc casatoria civila si apoi doar o slujba. Charles si Camilla nu au dreptul la o casatorie religioasa, pentru ca biserica anglicana interzice persoanelor divortate sa se recasatoreasca. Camilla Parker Bowles, careia numerosi britanici ii reproseaza ca a provocat distrugerea casniciei lui Charles cu printesa Diana, a divortat de Andrew Parker Bowles in 1995, dupa ce au fost separati timp de doi ani.

Doar printul, care este considerat vaduv, ar fi putut fi casatorit in biserica. Insa, desi Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, cel mai inalt prelat al Bisericii Anglicane, s-a declarat placut surprins de vestea casatoriei celor doi si a oferit totusi oficierea unei slujbe, care sa tina, intrucitva, locul cununiei religioase, multi credinciosi se opun inca recasatoriei celor divortati, considerind ca aceasta incalca flagrant canoanele bisericii.

Insasi Regina Elisabeta a II-a, ostila mariajului si grijulie cu imaginea proprie in ochii supusilor sai, a hotarit sa nu depaseasca nici macar cu un fir de par concesia facuta de Arhiepiscopul de Canterbury: astfel, ea nu va asista la ceremonia civila, dar va fi totusi prezenta la slujba din Capela St. George.

Regina Camilla, respinsa

Nunta Printului Charles cu Camilla, programata pentru 8 aprilie la Castelul Windsor, a provocat si alte controverse, mai grave decit chestiunea casatoriei unor persoane divortate si cea a adulterului. Mai precis, este vorba despre faptul ca, in momentul in care Charles va fi incoronat, el va deveni si Guvernator Suprem al Bisericii Anglicane.

Or, exact calitatea lui de viitor cap al Bisericii face greu de tolerat pentru multi credinciosi faptul ca, prin acest al doilea mariaj, el eludeaza normele religioase. Serviciul de presa al lui Charles, angajat intr-o intensa campanie de imagine, incearca sa acrediteze insa ideea ca insasi existenta Bisericii Anglicane este o consecinta a unei idile regale, incheiata cu o ruptura de Sfintul Scaun, prin excomunicarea lui Henric al VIII-lea.

De altfel, ultimele sondaje dau o masura clara a acestei atitudini a britanicilor: majoritatea sustin monarhia, dar sint impotriva Camillei ca regina, unirea ei cu mostenitorul tronului nefiind desavirsita in fata altarului. 57% din persoanele intervievate aproba mariajul printului Charles cu Camilla Parker Bowles printr-o ceremonie civila, dar 73a din ele estimeaza ca aceasta nu trebuie sa devina regina. Si aici, asistentii printului Charles au intervenit pentru a linisti spiritele, aratind ca, dupa casatorie, Camilla va lua titlul de "ducesa de Cornwall", iar cind Charles va deveni rege, va purta titlul de "printesa consoarta".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.