Basescu si Iuscenko pleaca de la Bucuresti la Chisinau pe 22 aprilie

Ucraina si Georgia vor prezenta la 22 aprilie, in cadrul reuniunii sefilor de stat din tarile membre ale gruparii regionale GUUAM, care va avea loc la Chisinau, un proiect de reglementare a conflictului transnistrian, a anuntat vineri la Kiev, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, in cadrul conferintei de presa comune cu omologul sau din Georgia, Mihail Saakasvili, informeaza Rompres. Inaintea acestei reuniuni, presedintele Viktor Iuscenko se va afla in vizita oficiala la Bucuresti unde se va intalni cu presedintele Traian Basescu. Iuscenko se va afla la Bucuresti pe 21 aprilie si nu pe 12 cum eronat a transmis MAE roman, informeaza surse ZIUA.

Problemele dintre cele doua tari raman aceleasi: situatia romanilor din Bucovina, Basarabia de Sud, Tintul Herta, dosarele Bastroe si Insula Serpilor, etc, etc. Cei doi presedinti, roman si ucrainean, se vor deplasa apoi, pe 22, la Chisinau unde se va sustine un proiect de rezolvare a conflictului transnitrean in cadrul GUUAM.

Presedintele Romaniei este invitat special la aceasta reuniune care are un caractar aparte, tinand cont ca se desfasoara in plina destramare oranj a fostei URSS, actuala CSI. In opinia sefului statului ucrainean, organizatia GUUAM, "ca idee si proiect al cooperarii regionale, este reusita", "posibilitatea reunirii, la nivel regional, in jurul unei mese rotunde fiind una din cele mai reusite forme ale colaborarii politice, care ofera o eficienta si responsabilitate inalta".

Subliniind ca proiectul de reglementare a conflictului transnistrean evocat "nu este indreptat impotriva cuiva", scopul acesta fiind realizarea proiectului gruparii regionale, seful statului ucrainean a mentionat ca nici Georgia si nici Ucraina nu sunt interesate ca, "undeva sub coasta, sa existe o zona fierbinte, asa ca Transnistria".

Viktor Iuscenko a mai informat ca administratia ucraineana va pune la dispozitie un sediu pentru desfasurarea activitatii normale a secretariatului GUUAM si va face tot posibilul pentru a asigura o activitate eficienta a acestei organizatii." Gruparea GUUAM, un proiect sustinut de SUA, este formata din Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Republica Moldova.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.